Prietenia dintre oameni si animale este de multe ori atat de stransa incat este imposibil sa nu ne impresioneze. Despre o astfel de prietenie este vorba si in povestea lui Werner Freund care recunoaste ca nu este usor de dresat animalele salbatice fioroase.
Cu un comportament inspirat din ierarhia socială a lupilor, Werner Freund a devenit liderul haitei și a demonstrat că încrederea și respectul pot fi obținute chiar și în lumea sălbatică.
Cine este Werner Freund și cum a devenit omul-lup
Werner Freund este un fost parasutist care traieste alaturi de o haita de lupi pe proprietatea sa din Germania. Nu este vorba despre 2-3 lupi ci de un numar mare de exemplare, 29 de lupi care sunt organizati in haita, iar liderul acesteia este chiar batranul Werner Freund de 80 de ani.
Viața alături de lupi – provocări și adaptări
Acesta a reusit ca prin minune sa domine aceste animale fioroase si sa le faca sa-l recunoasca ca lider. Pentru aceasta Werner Freund se comporta asemanator lor, mananca alaturi de lupi si intotdeauna este primul care musca din bucatile crude de carne. Nu o sa credeti dar lupii sunt dominati de acesta si stau deoparte pana ce el se infrupta din prada, si abia apoi mananca si ei desi sunt infometati.
Metodele prin care Werner Freund și-a câștigat locul în haită
Lupii sunt tinuti la distanta de Werner in timp ce el mananca pentru ca doar asa se poate impune in fata lor. El se comporta la fel ca ei, se aseaza pe burta si mananca ca un lup, rupe cu dintii bucati din carnea cruda, maraie si chiar musca daca este cazul. Sta atent la ce fac lupii in orice moment si daca observa ca unul din animale incearca sa-i ocupe locul in haita sau sa-l atace, se revolta si il indeparteaza pentru ca sa fie recunoscut ca lider in continuare.
Astfel fostul parasutist a ajuns sa fie un om-lup, dupa cum el insusi spunea: ,,acum sunt un sfert om si restul lup”; ,,cand nu sunt cu lupii, eu sunt om, iar cand sunt cu lupii si eu sunt un lup”.
Werner Freund are un parc-sanctuar in care traiesc lupii, acestia fiind exemplare ce apartin unor rase diferite si anume: lupi siberieni, europeni, mongoli, arctici si canadieni.
Relatia dintre Werner Freund si lupi poate fi observata in video si in pozele de mai jos.
Impactul asupra cercetărilor despre comportamentul lupilor
Experiența lui Werner Freund a oferit cercetătorilor o perspectivă valoroasă asupra comportamentului social al lupilor. Studiile sale au demonstrat că aceste animale au structuri sociale complexe și ierarhii bine definite, în care respectul și încrederea sunt câștigate prin gesturi subtile și interacțiuni constante.
Prin observațiile sale, Freund a contribuit la o mai bună înțelegere a modului în care lupii stabilesc relații, își apără teritoriul și comunică între ei. Cercetările sale au fost folosite în proiecte de conservare a lupilor și în programe de reintroducere a acestora în habitatele naturale.
Video – Werner Freund si lupii: