Agrigento este un oraș de pe coasta de sud a Siciliei, Italia și capitala provinciei din Agrigento. Este renumit ca situl orașului antic grecesc din Akragas, una dintre cele mai importante orașe din Magna Graecia în timpul epocii de aur a Greciei antice. Agrigent a fost construit pe un platou cu vedere la mare, cu două râuri în apropiere, Hypsas și Akragas și o creastă spre nord. Înființarea sa a avut loc în jurul anului 582-580 î.Hr. și este atribuită de coloniştilor greci din Gela, cei care i-au dat denumirea Akragas.

Akragas
Akragas

Turiştii pot vizita situl arheologic de la Akragas ce acoperă o suprafață din care mare parte este încă neexcavată astăzi. Valle dei Templi sau “Valea Templelor” cuprinde o zonă de sacră în partea de sud a orașului antic, unde se află șapte temple greceăti monumentale în stil doric, ce au fost construite în secolul al VI-lea Î.Hr. Situl deţine unele dintre cele mai mari și mai bine conservate clădiri antice grecești din afara Greciei.

Citește și:  Bethlehem și Ierusalim, o călătorie spirituală pe tărâmul profeților (partea a doua)
Templul Concordia
Templul Concordia

Cele mai bine conservate temple sunt două clădiri foarte similare, atribuite în mod tradițional zeițelor antice Juno Lacinia și Concordia. Templul Concordia este aproape intact şi a fost transformat într-o biserică creștină. Celelalte temple sunt mult mai fragmentate, în timp au fost distruse de vreme şi de cutremure. Cel mai mare este Templul lui Zeus Olimpianul, construit pentru a comemora batalia de la Himera în 480 î.Hr. Despre acesta se crede că a fost cel mai mare templu doric construit vreodată.

Templul lui Zeus Olimpianul
Templul lui Zeus Olimpianul

Multe alte situri elenistice și romane pot fi găsite și în jurul orașului. Acestea includ un sanctuar peşteră pre-hellenic lângă templul lui Demeter. Astăzi, oraşul Agrigento este modern, dar încă mai păstrează o serie de clădiri medievale și clădiri cu arhitectură barocă. Orașul are şi un muzeu arheologic tematic despre descoperirea orașului vechi Akraga.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.