Agromizidele sunt muște minuscule din familia Agromyzidae, recunoscute ca fiind unii dintre cei mai mari dăunători ai culturilor agricole din întreaga lume

Impactul asupra culturilor agricole

Familia Agromyzidae cuprinde numeroase specii de muste agromizide, in numar de pana la 2500 de tipuri care zboara in toata lumea, pe recolte, seminte, plante, frunze, tulpini si radacini.

Aceste muste au particularitatea de a mesteca frunzele si de a forma galerii in acestea. Deoarece au obiceiul sa consume partea interioara a radacinei, tulpinei si frunzelor plantelor, mustele agromizide sunt condiderate mari daunatori ai recoltelor.

Cel mai mult sunt afectate culturile de cereale, frunzele de grau si secara, dar si frunzele de castraveti, sfecla, varza, mazare si dovlecei.

Agromizide
Agromizide

Aceste specii fac parte din ordinul Diptera, au lungimea corpului cuprinsa intre 1-6 mm, iar coloritul negru, cenusiu sau galben-verzui.

Reproducerea și ciclul de viață al agromizidelor

In perioada de reproducere femela depune un numar de 50 de oua pe zi, folosindu-se de un ovipozitor ascutit.

Acestea sunt asezate direct in interiorul tesutului plantei. Mustele agromizide traiesc doar pentru a se reproduce, ele mor in regiunile tropicale dupa 2 saptamani.

In Australia si sudul Africii traieste specia Hexomyza a carei larve are obiceiul sa roada ramurile plopilor.

Rolul muștelor agromizide în ecosistem

Deși sunt percepute în principal ca dăunători, muștele agromizide joacă un rol important în ecosistem. Ele reprezintă o sursă de hrană pentru prădători naturali precum păsările, păianjenii și alte insecte carnivore.

În plus, prin activitatea lor, ajută la procesul de descompunere a plantelor și la reciclarea substanțelor nutritive în sol. Totuși, atunci când populațiile lor devin prea mari, impactul negativ asupra agriculturii le face să fie percepute ca o amenințare mai degrabă decât ca o parte esențială a lanțului trofic.

Metode moderne de combatere a agromizidelor

Combaterea agromizidelor implică o combinație de metode chimice, biologice și culturale. Pesticidele sunt utilizate frecvent, dar acestea pot afecta și alte insecte benefice. Introducerea prădătorilor naturali, precum viespile parazite din familia Braconidae, s-a dovedit a fi o metodă eficientă pentru reducerea populațiilor de muște agromizide.

De asemenea, agricultorii sunt sfătuiți să îndepărteze plantele infestate și să alterneze culturile pentru a reduce riscul unei infestări masive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.