Ahmad Salman Rushdie este un scriitor cunoscut in special pentru controversatul roman Versetele Satanice, ale carui pagini i-au adus o condamnare la moarte din partea Iranului. S-a nascut in anul 1947 in Mumbai (pe vremea aceea se numea Bombay), India, insa a fost “adoptat” de Marea Britanie o data ce a urmat cursurile prestigioasei universitati Cambridge din Anglia.
Primul sau roman a fost Grimus, care a fost publicat in 1975, fiind un amestec intre genul SF si fantezie. Cartea prezinta povestea lui Flapping Eagle, un tanar indian care bea un elixir si devine nemuritor. Romanul este de fapt o urmarire a propriei identitati a tanarului indian, care nu este atat de fericit cum ar fi crezut si incearca sa redevina muritor pentru a savura micile bucurii ale vietii. Debutul sau literar a primit atat critici negative, cat si pozitive. In timp ce unii specialisti considera ca nu are o constructie riguroasa, altii sunt de parere ca este una din acele carti care merita citite si a doua oara.
Scrierile lui Ahmad Salman Rushdie au in comun faptul ca actiunile personajelor sale au loc pe Subcontinentul indian. Urmatorul sau roman, Midnight’s Children (1981, in romana Copiii din miez de noapte, aparuta la editura Polirom), i-a adus primele premii din cariera si este considerat a fi unul dintre cele mai bune romane ale secolului al XX-lea. Naratorul acestei carti este si personajul principal, Saleem Sinai, un indian nascut chiar in ziua in care India si-a castigat independenta. Din momentul nasterii si pana la moarte, viata lui Saleem este strans legata de evenimentele istorice prin care trece India, acestea avand un impact mai mic sau mai mare asupra omului.
Doi ani mai tarziu a aparut romanul Rusinea (Shame), cu care Salman Rushdie a pregatit terenul pentru aparitia celei mai controversate opere ale sale. Rusinea este la prima vedere un roman despre Pakistan, insa autorul tine sa precizeze ca poate fi vorba despre orice tara care are aceleasi probleme. In paginile cartii este prezentat un conflict permanent intre familiile a doi barbati cu o puternica influenta si putere politica.
Anul 1988 este anul in care scriitorul de origine indiana a lansat Versetele Satanice (The Satanic Verses), un roman care i-a adus cu siguranta celebritatea in toata lumea. Romanul a fost inspirat din viata profetului Mohamed, fondatorul religiei islamice, iar titlul face referire la o traditie islamica, potrivit careia profetul a introdus in Coran versete in care trei zei pagani sunt adorati. Dupa un timp, Mohamed a scos versurile, spunand ca atunci cand le-a introdus a fost influentat de diavol, iar acum lumea trebuie sa le considere versete satanice. Insa naratorul merge mai departe si spune ca de fapt Arhanghelul Gavriil a fost cel care l-a determinat pe profet sa introduca versetele, starnind astfel numeroase controverse.
Acest lucru a atras dupa sine interzicerea cartii lui Ahmad Salman Rushdie in unsprezece tari ca India, Pakistan, Egipt, Indonezia. In Anglia cativa musulmani au ars un exemplar in timpul unui protest, insa cel mai grav lucru pe care scrierea si publicarea acestui roman l-a atras dupa sine a fost condamnarea la moarte a lui Salman Rushdie de catre liderii iranieni. Oficialitatile iraniene considera cartea ca fiind o blasfemie la adresa religiei lor si nu au renuntat nici in ziua de azi la aceasta condamnare, oferind chiar o recompensa de aproape 3 milioane de dolari pentru scriitor. Anglia si Iranul au renuntat la relatia diplomatica pe care o aveau, iar acum Rushdie este protejat de FBI si de Serviciile Secrete Britanice.
Dupa Versetele Satanice, in 1995 a fost publicat The Moor’s Last Sigh, un roman care il urmareste pe Moraes Zogoiby, ultimul membru al dinastiei sale, care incearca sa invete despre inceputurile dinastiei. Cel de-al saselea roman al lui Salman Rushdie este Pamantul de sub talpile ei (The Ground Beneath Her Feet, 1999), o adaptare moderna a mitului lui Orfeu, care porneste de la muzica rock si imbina atat evenimente reale, cat si fictionale. Personajele principale sunt Vina, un star pop, si Ormus, compozitor, cei doi creandu-si o lume proprie, dominata de muzica pe care o iubesc atat de mult.
Urmeaza romanul Furia (Fury, 2001), despre un barbat care o furie interioara atat de mare incat nu poate avea o viata normala si se vede nevoit sa se indeparteze de cei pe care ii iubeste pentru ca ii poate rani sufleteste. Patru ani mai tarziu a publicat Shalimar, clovnul (Shalimar the Clown), o carte care abordeaza probleme ca religia si conflicte interetnice. Cea mai recenta opera a sa este Seducatoarea din Florenta (The Enchantress of Florence, 2008), despre care autorul a spus ca a petrecut cel mai mult timp de cand a inceput sa scrie pentru a se documenta.
Pe langa romane, Salman Rushdie a publicat si doua carti pentru copii, si anume Haroun and the Sea of Stories (Harun si marea de povesti, 1991) si Luka and the Fire of Life (2010), precum si eseuri si povestiri. In prezent, autorul a declarat ca se ocupa de scrierea unui roman autobiografic.
In Romania, editura Polirom s-a ocupat de traducerile unor carti ale scriitorului Salman Rushdie, tot ea fiind cea care l-a invitat pe autor la noi in tara, vizita care a avut loc in anul 2009, in cadrul Targului de carte Gaudeamus. In anul 2007 a fost tradus romanul Versetele Satanice, traducere care a fost condamnata atat de reprezentantii Bisericii Ortodoxe, cat si de reprezentantii musulmanilor din tara. Cu toate acestea, a fost cea mai vanduta carte a editurii in 2008.