Aizkraukle este un municipiu în Vidzeme, Letonia. Municipalitatea a fost formată în 2001 prin fuziunea orașul Aizkraukle și Aizkraukle Parish, azi centrul administrativ fiind Aizkraukle. Oraşul Aizkraukle s-a dezvoltat între secolelel VIII şi XI, atunci când la gura de vărsare a râului Aksker, a fost construită o aşezare antică a scandinavilor. Despre aceştia se spune că ar fi ancorat prima dată lângă aşezarea letonă Latgalians, Selian.

Aizkraukle1
Aizkraukle peisaj

Legenda spune că un călugăr pe nume Indrikis a înregistrat prima dată numele de Aizkraukle în cronicile sale în anul 1204. El descrie în documentele istorice Casteleul Aizkraukle și luptele sângeroase care s-au dat la poalele acestui vechi castel. Aizkraukle a fost cunoscut înainte de Primul Război Mondial cu numele său german de Ascheraden. Antic Hillfort de Livs a fost folosit de către cavalerii germani pentru construirea unui fort la Castelul Aizkraukle în Evul Mediu, din care au rămas şi astăzi ruine.

Aizkraukle a fost construit în anii 1960 ca un sat pentru constructorii centralei hidroelectrice din apropierea oraşului Pļaviņas. Mai târziu, Aizkraukle District a devenit oraș în anul 1967. Acesta a fost numit iniţial Stučka (după un politician comunist leton) în perioada sovietică. În anul 1991 a fost redenumit Aizkraukle, după numele său istoric.

Citește și:  Parcul Palatului Nymphemburg, o lume fascinantă
Aizkraukle biserica
Aizkraukle biserica

Prima biserica de lemn a fost construită în Aizkraukle în anul 1613. Biserica de piatră de azi a fost construită între anii 1688-1840, cu sprijinul proprietarilor primei scoli din oraş – Aizkraukle Parish School. În timpul primului război mondial, aproape toate clădirile din Aizkraukle au fost distruse de bombardamente, cu excepția a două case din lemn care pot fi vizitate. Aici se pot face vizite de pescuit cu barca pe râu, plimbări de explorare prin pădure sau vizite la ruinele de castele din regiune. Aizkraukle este locul ideal pentru sporturi de outdoor cu barca, cricket pe nisip sau fotbal.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.