Vine un moment cand deciziile noastre nu se mai rezuma doar la alegerile marunte, din zilele de liceu ce par trase la tipar, cu profesori mai galagiosi decat colegii si cu parinti mai nervosi ca profesorii. Momentul cere responsabilitate si incredere in propriile forte si dorinte, cu atat mai mult cu cat ne referim la alegerea facultatii. Nu conteaza parerile parintilor sau ale prietenilor, in masura in care conteaza ceea ce ne dorim noi insine pentru viitorul nostru. Desigur, este o ipoteza ce functioneaza perfect in teorie, de multe ori, ratiunea si simtul pragmatic primand in fata acestor dorinte. Nu e nimic de blamat aici, dimpotriva, acesta nu este momentul in care ne putem permite sa facem greseli, indiferent de natura lor.
Plus, nici nu se pune problema unei melancolii starnita de trecerea timpului, mai ales ca un pas gresit poate avea consecinte cu ecou pana in ultimul an al vietii noastre profesionale. In sfarsit, alegerea facultatii este un prag spre viitorul nostru, de care nu trebuie sa ne impiedicam, desi anul 2011 ne-a aratat ca fara pereti, fara macar o camera, pragul nu este decat o tamplarie inutila care nu sta in picioare. Cu alte cuvinte, primul pas important este obtinerea unui rezultat decent la bacalaureat. Poate suna programatic, insa forma redusa la care nivelul educatiei a ajuns in ultimii ani ne determina sa luam in calcul si un astfel de esec naiv, cand trebuie sa vorbim despre alegerea facultatii.
Prima miscare pe care trebuie sa o facem este sa evaluam serios si cu discernamant ce anume ne place sa facem si, mai ales, care ne sunt competentele. Apoi, trebuie sa verificam daca aptitudinile si dorintele noastre coincid cu cererile pietei muncii. Din nefericire, majoritatea tinerilor mizeaza pe ideea conform careia cel mai important e sa obtina o diploma. Nimic mai gresit, in primul rand pentru ca acei ani de facultate vor fi o corvoada daca nu ne place catusi de putin ce studiem, iar in al doilea rand, pentru ca, cel mai probabil, nu vom fi capabili sa ne finalizam studiile. Sa nu mai mentionam ca este posibil chiar, desi ne vom finaliza studiile la acea facultate, sa nu ne gasim un job conform cu studiile noastre.
De ce? E foarte simplu – angajatorul nu cauta diplome, ci isi doreste oameni priceputi si pasionati, pregatiti sa-si faca treaba cat mai bine. Chiar si asa, exista posibilitatea ca tinerii care termina o facultate neconforma cu dorintele lor, sa fie intr-atat de determinati, incat sa faca performanta in domeniul ales. Aceste exceptii nu trebuie considerate ca fiind valabile intotdeauna, intrucat exista o serie de factori care influenteaza succesul sau esecul in cariera, dupa caz. Tocmai de aceea, alegerea facultatii este un pas decisiv pentru viitorul unui tanar care abia a absolvit liceul si, desigur, a trecut cu bine peste dificilul bacalaureat.
Contrar tuturor spuselor, de cele mai multe ori, parintii au un cuvant greu de spus in ceea ce priveste alegerea facultatii, nu neaparat pentru ca acestia isi indeamna copiii spre facultati care nu au nicio legatura cu aptitudinile si dorintele tanarului, ci pentru ca pot da sfaturi practice. Parintii au experienta de viata, ca si profesorii, de altfel, acestia fiind capabili sa-l sfatuiasca eficient pe tanarul care va deveni in curand student. Calea sfaturilor practice trebuie urmata intocmai, caci, asa cum s-a mai spus, nu este indicat sa se mizeze pe noroc, sau pe alte naluci ale gandirii noastre.
Cu cat suntem mai pragmatici in gandire, cu atat e mai bine. Apoi, trebuie sa luam in considerare piata muncii si sa vedem care ne sunt oprtunitatile reale, si daca vom reusi sa ne integram dupa absolvire. Vom lua in considerare, de asemenea, si suma pe care o vom castiga ulterior. Nu puteam sa ne bazam pe un domeniu mort din prezent, sperand ca va fi resuscitat pana vom absolvi facultatea. Aceasta decizie ar fi o greseala care ne-ar costa mult. Insa nu aceasta este problema, ci imaturitatea unui tanar de 18 de ani, de multe ori, nepregatit si inconstient. Nu generalizam, desi speram sa ne inselam.
Luati exemplul unui tanar care tocmai a iesit de pe bancile liceului, nu a avut niciun fel de responsabilitati, decat cateva in ceea ce privea scoala sau familia. Acest tanar nu va putea, oricat se va stradui, sa ia o decizie conforma cu aptitudinile lui, respectiv cu realitatea. Nici nu-i va pasa, mai ales ca exista atatea modele de oameni care au succes intr-un domeniu fara sa urmeze vreo facultate anume. Dar acesti tineri nu sunt de blamat, dimpotriva, ei sunt rezultatul societatii, culmea, acelei societati care ii blameaza si le tine morala. In aceste conditii, alegerea facultatii este doar o miscare sociala insignifianta, comparativ cu celelalte preocupari ale societatii. Oricum, atat timp cat pentru un tanar alegerea facultatii este o decizie asumata, bine gandita si conforma cu aptitudinile personale si cu cerintele pietei muncii, pasul facut va fi cu siguranta, daca nu o miscare benefica unui viitor promitator, o decizie ce il va maturiza.