Alice, un oraș din Africa de Sud, este numit după prinţesa Alice, fiica reginei britanice Victoria. Mulţi dintre liderii politici actuali din Africa de Sud au fost educaţi la Universitatea din Fort Hare, care a fost de asemenea alma mater a fostului preşedinte Nelson Mandela. Universitatea din Fort Hare, a fost, în mod ironic, fondată în 1916 pe situl unei bazei militar britanice.
Colegiul a provenit de la alianța între noua clasă de cetăţeni educați creștini din Africa, acesta a fost susţinut o serie de lideri africani din Africa de Sud și de albii liberalii. Universitatea este locul unde se află arhivele documentelor Congresului Național African și unde se află una dintre cele mai importante colecţii de artă din Africa.
La începuturi, Alice a fost numit Lovedale de misionarii europeni care s-au stabilit aici în anul 1824. Acesta a fost numit după Dr. John Love din Societatea Misionară Glasgow. În timpul Războiului de frontieră a fost abandonat și misiunea s-a reinstalat pe malul râului Tyume. Pe malul de est a fost construit Fortul Hare, după numele generalul-maior John Hare. Alice a fost capitala administrativă a vechiului district East Victoria.
Populaţia din Alice încă mai este divizată. Albii locuiesc mai mult în centrul oraşului cu copaci înalți, case de mari de cărămidă și verande umbrite, în timp ce, sus pe deal este Kwanonzwakazi, un cartier în care populaţia negră locuieşte în mare parte în barăci ondulate din fier, grădini înflorite şi antene de satelit pe acoperiş.
Familiile negre din cartierele Tabăra Mandela și Kwanonzwakazi sunt sărace, locuite de șomeri, vorbitori ai dialectului xhosa. Alice nu este un oraş tocmai turistic, infracţionalitatea este foarte ridicată din cauza sărăciei. Sistemul de justiție şi poliția nu fac faţă fenomenului. Vizitatorii care nu sunt obişnuiţi cu astfel de oraşe ar trebui să evite cartierele sărace.