In epoca actuala, cand nevoile de hrana pentru cele peste sapte miliarde de oameni care traiesc pe planeta sunt din ce in ce mai mari, cautandu-se tot felul de solutii pentru cresterea productivitatii agricole, multe dintre acestea defavorabile sanatatii, alimentatia bio suscita tot mai mult interesul consumatorilor. Abandonarea, in agricultura, a pesticidelor, a ingrasamintelor de sinteza, a antibioticelor, a hormonilor de crestere, a plantelor modificate genetic, poate asigura avantaje remarcabile pentru sanatate.
· Stiati ca… un consumator obisnuit ingereaza, pe an, in jur de 1,5 kilograme de aditivi, pesticide si alti compusi nocivi, din alimente ? Un studiu al unor nutritionisti americani, facut pe copii cu varste cuprinse intre 2 si 4 ani (grupa de varsta cea mai vulnerabila la alimente inadecvate, in raport cu masa corporala) arata ca cei hraniti bio au o concentratie de reziduuri de pesticide, in organism, de sase ori mai mica decat cei hraniti conventional.
· Stiati ca… alimentele bio provenite din legume, fructe ecologice au un gust mai bun, deoarece plantele sunt crescute in ritmul lor natural si extrag din sol elementele nutritive nealterate de substante care sa le forteze maturizarea. Nenumarate studii arata ca alimentele bio contin intr-un procent mult mai mare vitamine si minerale – spanacul bio, de exemplu, are cu 52% mai multa vitamina C si antioxidanti, decat spanacul conventional.
· Stiati ca… produsele bio trebuie consumate cat mai proaspete, pentru a se putea beneficia de toate calitatile nutritive ale acestora. Tocmai de aceea este recomandat sa se consume in sezon si nu importate din cine stie ce colt al lumii, ceea ce presupune o lunga perioada (transport, depozitare) intre recoltat si consum.
· Stiati ca… atunci cand cumparati fructe si legume bio, un indiciu ca acestea sunt veritabile, ar fi dimensiunile si formele variate ale aceluiasi produs.
· Stiati ca… prin consumarea fructelor si a legumelor bio se scade substantial riscul de dezvoltare a unor boli precum cancerul sau alergiile.
· Stiati ca… de curand, specialisti de la Universitatea din Dallas, SUA, au facut o serie de experimente pe Drosophila melanogaster (insecta folosita, in general, pentru experimente genetice) si au constatat ca aceasta, daca a fost hranita bio, a trait si s-a inmultit mai mult. De asemenea, in cadrul acelorasi experimente, s-a putut vedea ca strugurii, cartofii si soia bio au avut cele mai evidente efecte pozitive, in timp ce, bananele bio, de exemplu, nu au influentat, cresterea, inmultirea si durata de viata mai mult decat cele non-bio.
· Stiati ca… tot in SUA, la ora actuala, s-a nascut o vie polemica, generata de publicarea unui studiu, realizat de cercetatorii de la Stanford, rezultat din analiza a 237 de produse bio si, respectiv, conventionale (cereale, fructe, legume, carne, lactate, oua etc.), din care ar rezulta ca, pe plan nutritional, alimentele bio nu sunt mai bogate decat celellalte, ci doar au avantajul ca au mai putine pesticide si bacterii rezistente la antibiotice. Un singur element, fosforul (de a carui lipsa, de regula, nu sufera nicio persoana), a fost gasit intr-o cantitate semnificativ mai mare, in alimentele bio. In cazul laptelui, singura diferenta a fost remarcata in privinta nivelului de acizi grasi Omega 3. Cu toate acestea, se pare, totusi, ca toti specialistii accepta ca hrana bio este de preferat macar pentru femeile insarcinate, pentru copii si pentru persoanele in varsta care sufera de anumite boli cronice.