Reprezintă un obiectiv turistic de patru stele din regiunea Limpopo, aflat la numai zece kilometri distanţă de localitatea Phalaborwa. Amarula Lapa este un centru de relaxare dedicat celui mai faimos lichior de fructe al Africii de Sud – Amarula Cream. Aici, turiştii nu numai că se pot relaxa în voie, dar, în timp ce degustă diferite cocteiluri pe bază de Amarula Cream, au ocazia de a afla şi povestea nescrisă a acestui fruct deosebit, marula, despre care se zice că ar avea unele proprietăţi afrodisiace.

 

Amarula Lapa este înălţat sub forma unei clădiri mai degrabă lungi decât înalte, iar printre materialele de construcţie se regăsesc elementele specifice traiului în natură: paie, pietre şi lemn. Totuşi, complexul este pe cât de simplu şi tradiţional, pe atât de luxos, satisfăcând gusturi dintre cele mai pretenţioase.
Amarula Lapa este locul unde turiştii pot degusta celebrul cocteil, pot afla istoria şi legendele din jurul fructului marula, pot descoperi noi modalităţi de folosire a lichiorului şi, evident, pot cumpăra diverse variante de băuturi alcoolice pe bază de lichior Amarula.

Centrul este prevăzut cu un magazin de îmbrăcăminte şi suvenire, cu un bar deschis şi mai multe săli ce pot găzdui evenimente private într-un decor natural, tipic african. Încap în jur de 60 de persoane într-o astfel de sală şi, în ultimii ani, au început să aibă loc aici petreceri de nuntă sau diverse aniversări fericite.

Turiştii sunt întotdeauna întâmpinaţi de personalul centrului Amarula Lapa şi serviţi încă din primele momente cu un pahar de lichior Amarula Cream cu gheaţă. Apoi sunt invitaţi la o mică incursiune în lumea arborelui de marula, într-o sală amenajată în scopuri culturale. Aici, turiştii pot urmări un documentar interesant despre felul în care se produce faimosul lichior şi despre plantaţia de arbori marula, aflată în vecinătatea centrului Amarula Lapa.

Este vorba despre mult mai mult decât o băutură gustoasă. Amarula a devenit din 1989 încoace un adevărat spirit comunitar. Oamenii din această regiune trăiesc exclusiv din cultivarea acestor arbori şi transformarea fructelor în diferite variante de băuturi alcoolice.

 

Spiritul Amarula al regiunii Limpopo nu se limitează însă la lichior, ci acoperă o întreagă serie de produse, de la băuturi pentru adulţi până la deserturi pe bază de marula şi chiar şi obiecte de îmbrăcăminte, cu design şi croială specifică acestui loc.

Centrul Amarula Lapa cuprinde o adevărată colecţie de documente, broşuri şi fotografii legate de procesul de obţinere a lichiorului sud african, de la plantarea arborilor până la procesarea fructelor şi îmbutelierea băuturii.

Turiştii pot afla toate aceste detalii fie în cadrul sălii unde se vizionează documentare video, fie într-unul dintre locurile de relaxare ale centrului. Cei mai norocoşi par a fi vizitatorii veniţi la Amarula Lapa în lunile februarie şi martie, pentru că atunci se desfăşoară sezonul de recoltare a fructelor marula, iar turiştii sunt invitaţi să vadă cu ochii lor procesul de producţie a lichiorului, chiar la fabrica din vecinătate. Fructele sunt culese de localnici, apoi descojite şi zdrobite.

Se lasă la fermentat, apoi se distilează în butoaie de cupru. Maturarea se face în butoaie din lemn de stejar. Se adaugă extract pur de marula, se amestecă cu smântână şi… gata!

Amarula Cream a apărut pe piaţă în anul 1989, dar foarte repede s-a impus ca lider al băuturilor alcoolice şi a devenit lichiorul simbol al Africii de Sud.

 

Arborele de marula este cunoscut în zonă sub numele de copacul căsătoriei, iar nectarul fructelor era folosit din timpuri foarte vechi de către sud africanii indigeni. Aceştia cunoşteau prea bine calităţile fructului, pe care îl considerau sacru şi despre care spuneau că stimulează fertilitatea. De exemplu, triburile Zulu obişnuiau să creadă că cine se căsătoreşte sub crengile acestui arbore va avea parte de o familie foarte numeroasă şi veselă. Chiar şi în ziua de azi mai există cupluri care îşi organizează ceremoniile nupţiale la umbra arborelui de marula.

Multe dintre femeile Zulu obişnuiesc încă să îşi facă coliere din sâmburii de marula pe care le poartă la gât ca simbol al iubirii.

Şi în cadrul culturii Venda, arborele de marula este considerat special. Pentru că este vorba despre un arbore dioic (adică cu flori de ambele sexe), sud africanii Venda folosesc infuziile cu ceai de marula pentru a influenţa sexul copilului nenăscut. Pentru a naşte fetiţe, viitoarele mămici beau ceai din flori de marula de sex feminin, iar dacă vor să aibă băieţei folosesc florile marula de sex masculin.

Amarula Lapa reprezintă un proiect comercial menit să sprijine turismul şi economia localităţii Phalaborwa. Consiliul de conducere al centrului Amarula Lapa desfăşoară numeroase proiecte de promovare a oraşului şi activităţilor localnicilor. Aceştia sunt întotdeauna primii cooptaţi în cadrul activităţilor de producere a lichiorului Amarula Cream şi ajutaţi să îşi câştige existenţa.

 

Centrul Amarula Lapa serveşte nu doar băuturi alcoolice, ci şi numeroase specialităţi de cafea şi prăjituri pe bază de marula. Acestea nu se vând decât turiştilor care au împlinit deja 18 ani, pentru că majoritatea produselor conţin chiar şi un strop de lichior.
Vizitatorii sunt aşteptaţi zilnic între orele 8.30 şi 16.30 cu câte o băutură rece din partea casei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.