Home Animale Broasca-bou (Rana catesbeiana), prădătorul neașteptat din regiunile acvatice

Broasca-bou (Rana catesbeiana), prădătorul neașteptat din regiunile acvatice

0

Broasca-bou (Rana catesbeiana), cunoscută drept cel mai mare amfibian din America de Nord, populează în special apele dulci și stătătoare din Statele Unite și Canada, unde preferă să petreacă cea mai mare parte a vieții.

Habitatul și comportamentul nocturn al broaștei-bou

Broasca-bou (Rana catesbeiana) este cea mai mare broasca din America de Nord, populeaza mai ales regiunile din sud-estul Canadei, centrul si estul SUA. A fost introdusa si in regiunile vestice din America de Nord, unde a afectat fauna dulcicola locala.

Traieste mai mult in apa, in lacuri mici sau mari, iazuri, cursuri lente de apa, cu multa vegetatie acvatica. Este un animal nocturn, care obisnuieste sa-si petreaca cea mai mare parte a vietii in apa si doar putin in locuri din apropierea ei.

Caracteristicile fizice ale broaștei-bou

Corpul ei poate ajunge la lungimea de 9-20 cm, iar picioarele posterioare pot atinge 25 cm. Masculul se remarca prin timpanul deosebit de mare, cuta dermica ce imprejmuieste urechea, iar pe spate lipsesc sirurile longitudinale glandulare.

Coloritul acestei broaste variaza de la verde simplu pe spate, pana la combinatii de maro, verde si verde-masliniu, cu pete in diferite nuante mai inchise sau mai deschise. Abdomenul este de culoare deschisa sau chiar alba, pe gat masculul prezinta pete mari crem sau galbene, iar capul este verde-deschis.

Broasca-bou

Broasca-bou scoate niste sunete care seamana cu un ,,br-vum-br-vum” foarte puternice ce s-ar putea auzi de la distante mari, de kilometri, uneori foarte neplacut pentru localnici, mai ales in perioada imerecherii, cand sute de masculi se afla stransi laolalta si cheama in cor femelele, fara intrerupere, in fiecare noapte.

Procesul de împerechere și dezvoltarea mormolocilor

Masculii obisnuiesc sa-si apere teritoriul in sezonul de imperechere, iar femelele depun un numar de cateva mii de oua de culoare inchisa, care plutesc la suprafata apei. Mormolocii se dezvolta destul de incet, ei ajung la maturitate abia dupa patru ani.

Aceasta broasca de apa este deosebit de lacoma, deseori multe pasari acvatice cad victime acestui animal puternic. Dieta sa este destul de variata, include reptile, mamifere mici, insecte, pui de pasari si alte specii de broaste.

Broasca-bou face parte din ordinul Anura, familia Ranidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Impactul ecologic al broaștei-bou și măsuri de conservare

Broasca-bou, datorită dimensiunilor și comportamentului său de prădător, are un impact considerabil asupra ecosistemelor acvatice în care trăiește. Introducerea acestei specii în alte regiuni, cum ar fi vestul Americii de Nord și unele părți ale Asiei și Europei, a generat efecte negative asupra speciilor native.

Broasca-bou concurează pentru resurse și prădează asupra amfibienilor și altor animale acvatice mici, afectând biodiversitatea locală. În unele zone, au fost implementate măsuri de control pentru a limita expansiunea acestei specii, astfel încât ecosistemele locale să poată fi menținute în echilibru.

Video – Broasca-bou (Rana catesbeiana):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version