Anaconda este un sarpe urias, care face parte din familia Boa, acesta mai purtand si numele de “Boa de apa”. Acesta se gaseste in special in zona tropicala a Americii de Sud, America Centrala si estul Muntilor Anzi. Numele “Boa de apa” li s-a dat deoarece acesti serpi traiesc in special in mlastini sau rauri, dar mai adesea in ape calme si mlastini decat rauri involburate. Desi prefera apa, ei pot fi gasiti si pe uscat in pesteri superficiale, pe marginea apei, sau pe crengile copacilor de pe marginea raurilor, unde se imbaiaza la soare.

Datorita marimii lor impresionante, acesti serpi par greoi pe uscat sau in copaci, dar in apa sunt capabili de viteze impresionante. Pot sta complet scufundati timp de 10 minute odata. Sunt inotatori foarte buni, insa prefera sa se lase purtati de curentii raului in aval, tinandu-si doar narile la suprafata pentru a respira.

Anaconda

In salbaticie, Anaconda isi petrec majoritatea timpului vanand in apa. Sunt animale nocturne si destul de timide si solitare, de aceea nu pot fi observate foarte usor. Acesti serpi nasc intre 20 si 40 de pui vii, uneori chiar si pana la 100, care masoara 60 de centimetri. Puii se numesc “neonates” si se pot descurca si vana singuri aproape imediat dupa nastere, insa sunt vulnerabili in fata pradatorilor si destul de multi nu supravietuiesc. Puii se hranesc cu sobolani, soareci, pui de pasare, broaste si pesti mici.

Anaconda are pielea maroniu – verzuie, care straluceste, insa este uscata la atingere. Narile sunt pozitionate in varful nasului, pentru a-i permite acestuia sa respire cu usurinta cand se afla in apa. Acesta simte mirosurile cu limba, nu are colti si este neveninos. Are capul mare si gatul gros. Acest sarpe lasa in urma lui un miros urat, care este otravitor pentru organismele mici. Se crede ca acest miros protejeaza sarpele de capuse si lipitori, cand acesta se afla pe uscat. Acesta creste in lungime si greutate pe tot parcursul vietii.

Pana la sfarsitul vietii pot ajunge sa masoare 8.8 metri lungime si 30 de centimetri in diametru. Exista multe povesti care spun ca acesti serpi pot ajunge la marimi si mai mari, insa datorita faptului ca acestia traiesc mai mult in apa, cercetatorii nu le pot estima corect lungimea. Desi se spune ca este cel mai mare sarpe din lume, aceasta afirmatie este putin incorecta deoarece nu este cel mai lung sarpe din lume, ci cel mai mare ca greutate. Exista serpi mai lungi ca Anaconda, ca de exemplu Pitonul Asiatic, care poate masura si 10 metri lungime, insa acesta are greutatea mai mica.

Exista doua specii de Anaconda, care sunt mai bine cunoscute. Specia Eunectus Murinus, care are culoarea verde inchis si petice ovale de culoare neagra pe spate. Acest colorit al sarpelui il ajuta sa se camufleze mai bine in habitatul sau format din vegatatia uda. Este cel mai greu dintre toti serpii gigantici, un adult poate ajunge sa aiba peste 9 metri lungime.

A doua specie se numeste Eunectes Notaeus, cunoscut si cu numele de Boa Murinus, si este de culoare galbena  cu pete negre. Acesta este mult mai mic decat Eunectus Murinus, ajungand la lungimea de 3.6 metri. Poate fi intalnit in special in Argentina, Paraguay, sud-estul Boliviei si Brazilia.

Aproape toate speciile de serpi de pe pamant musca, insa dintii Anacondei sunt folositi la mestecat. Acesta isi tine prada sa nu scape cu ajutorul corpului sau puternic. Daca o persoana este muscata de acest sarpe, muscatura sa nu va fi fatala. Ca toti serpii, Anaconda este tot carnivor si vaneaza in special in timpul noptii. Acesti serpi isi omoara prada prin strangulare.

Ei isi strang inelele in jurul prazii pana cand aceasta se sufoca, in timpul acesta frangandu-i si oasele. Ei stau scufundati in apa cu doar o portiune a capului aflata la suprafata, sau in crengile copacilor de pe malul apei si asteapta sa prinda animalele care vin sa bea apa. Uneori omoara prada doar tragand-o in apa si inecand-o, nu neaparat folosindu-si corpul pentru a le strangula. Acestia apoi isi inghit prada intreaga incepand de la cap. Falcile serpilor sunt atasate una de alta de ligamente flexibile, care le permit acestora sa inghita prada mai mare ca ei.

Anacondaa

Acesti serpi se hranesc in principal cu: pasari, caprioare, porci, caini, si rozatoare mari ca si capybara sau agouti. Deasemenea o mare parte din dieta este alcatuita si din pesti. Ocazional acestia ataca si testoase, jaguari, alti serpi sau caimani (un tip de aligator). Anaconda are un sistem digestiv foarte incet. De aceea, dupa o masa copioasa, acesta se va odihni timp de cateva zile pentru a putea digera in liniste.

Multi dintre ei nu mai mananca timp de saptamani sau chiar luni, in functie de marimea ultimei mese. Un sarpe tinut in captivitate detine recordul de a nu fi mancat nimic timp de 2 ani. Daca sarpele nu poate digera mancarea inainte ca aceasta sa putrezeasca in stomacul sau, o elimina, iar daca nu o poate elimina, acesta poate muri de intoxicatie alimentara.

Un Anaconda poate trai pana la 30 de ani. Exista povesti ca acesti serpi sunt mancatori de oameni, insa aceste afirmatii sunt nefondate, intrucat acestia se feresc de oameni si traiesc in zone departe de cele locuite de oameni. De fapt oamenii reprezinta o mai mare amenintare pentru Anaconda prin faptul ca ii vaneaza de frica, si deasemenea le distrug habitatul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.