La frontiera dintre Spania și Franța și în vecinătatea estului Pirineilor, Andorra este pe locul al 6 – lea în categoria cele mai mici țări din lume. Datorită amplasării în estul Pirineilor, relieful predominant este muntos.

Principatul Andorrei a fost înființat în anul 1278 și guvernat de președintele Franței și episcopul de Urgell. Conform tradiției, Carol cel Mare a acordat andoranilor o cartă cu libertăți, în schimbul ajutorului lor în luptele contra maurilor. Stăpânul feudal al teritoriului a fost Contele de Urgell și apoi episcopul romano-catolic de Urgell.

peisaj Andorra

Andorra este o țară prosperă, acest fapt datorându-se turismului care adună aproximativ 10,2 milioane de vizitatori anual, ce sunt atrași de lipsa taxelor vamale și de stațiunile de vară și de iarnă. Pe lista patrimoniului mondial UNESCO se află peisajul natural, dar și cultural din zona „Valea Madriu – Perafita – Claror”. Aceasta este o vale glaciară din sud-estul țării cu o suprafață de 42,47 km², adică aproximativ 9% din suprafața totală a țării. Valea izolată este cunoscută ca habitat pentru specii rare și amenințate cu dispariția și a fost denumită „inima spirituală” a Andorrei.

Așezările de la baza văii, Ramio și Entremesaigues, sunt așezări permanente, însă începând din secolul al XX – lea, ambele sunt locuite doar vara. Așezările sunt înconjurate de câmpii pe terase, utilizate pentru cultivarea grâului și secarei, dar mai ales pentru pășunat. Ogoarele de la altitudini mai mari fac acum loc pădurilor, care acoperă unele zone care, în Evul Mediu erau populate de podgorii.

Transportul a reprezentat întotdeauna o provocare pentru Andorra secolului XX. Muzeul de Automobile din Encamp, una dintre cele 7 parohii ale Andorrei, este casa unei colecții impresionante de mașini ce stimulează imaginația turistului de a călători înapoi în timp și o „forțează” să revină în prezent.

Aproximativ 80 de vehicule sunt rulate pe ecrane pentru ca vizitatorii să poată vedea schimbările suferite de acestea, de-a lungul timpului, în funcție de nevoile omului. Pe lângă numeroasele mașini, prezente sunt și bicicletele despre care se rulează informații despre variațile aspectelor și întrebuințărilor acestora în timp.

Andorra muzeu

Programul muzeului diferă pe parcursul anului: de pe data de 1 iulie, până la finalul lunii august porțile îi sunt deschise începând cu orele 9.00 până la orele 20.00, iar în weekend de la orele 10.00 la 14.00. În luna septembrie, până în apropierea lunii iunie, orarul se schimbă. Turiștii pot vizita muzeul între orele 9.30 și 13.30, precum și 15.00 – 16.00. Muzeul este închis însă în fiecare luni.

De menționat este faptul că, Andorra nu este membră a Uniunii Europene, dar se bucură de o relație specială cu aceasta, fiind tratată ca membru al Uniunii în ceea ce privește comerțul cu bunuri – este scutită de taxe vamale – și ca stat non-membru în ce privește produsele agricole. Andorra nu a avut până la 31 decembrie 1999 o monedă proprie, în țară circulând francul francez și peseta spaniolă în tranzacții bancare, după care ambele monezi au fost înlocuite de moneda unică a Uniunii Europene, euro. Andorra este în stadiu de negociere pentru emiterea monezilor euro proprii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.