Aflată pe continentul african, Angola se bucură de o largă ieșire la Oceanul Atlantic și de multitudinea resurselor naturale pe care le posedă, petrolul și diamantele numărându-se printre ele.

Primii locuitori ai ariei au fost poporul Hoisan. Majoritatea acestei populații a fost înlocuită de către triburi Bantu în perioada migrațiilor Bantu. În 1483, Portugalia a creat baze lângă Râul Congo, zonă în care existau statele Kongo, Ndongo și Lunda. În 1575, Portugalia a creat o colonie la Luanda pentru a profita de comerțul cu sclavi, iar portughezii au început să controleze coasta teritoriului pe parcursul secolului al XVI – lea, printr-o serie de tratate și războaie. Ei au format colonia Angola, iar Olanda a ocupat Luanda în perioada 1641- 1648.

steag Angola

În 1648, Portugalia a recucerit Luanda și a inițiat o campanie militară pentru cucerirea statelor Kongo și Ndongo, campanie care s-a sfârșit cu victoria Portugaliei în anul 1671. Portugalia nu a preluat controlul administrativ al teritoriilor pe deplin până la începutul secolului XX. În 1951 colonia a fost reorganizată ca o provincie a Portugaliei, numită și Africa occidentală portugheză. După eliminarea regimului fascist din Portugalia printr-o lovitură militară, partidele naționaliste ale Angolei au început în ianuarie 1975 negocierile cu Portugalia, pentru obținerea independenței Angolei.

Luanda
Luanda

Capitala Angolei, Luanda, se află în vestul ţării, pe coasta oceanică şi este cel mai mare oraş al ţării. Cuprinde laolaltă clădiri noi şi clădiri vechi ce amintesc de trecutul colonial și peisaje exotice. Printre obiectivele turistice importante ce nu trebuie ratate în Luanda se numără clădirile în stil colonial risipite pin oraş ce, alături de oamenii întâlniţi şi specificul locului, amintesc de istoria ţării.

Banca Naţională a Angolei este o clădire mare, colonială, cu ziduri de culoare cărămizie, construită lângă golful mărginit de palmieri. Fortul San Miguel a fost construit în 1576 şi a servit drept centru administrativ al Luandei la începutul perioadei coloniale. A fost un fel de garnizoană militară şi aici erau de obicei închişi sclavii. Tunuri, celulele sclavilor şi plăci ceramice ce detaliază istoria ţării pot fi văzute în interiorul fortului.

Banca Nationala a Angolei
Banca Nationala a Angolei

Biserica Nossa Senhora do Populo – „Igreja da Se” – este prima biserică anglicană a Angolei. A fost construită în 1482 în stil baroc şi este considerată un obiectiv cultural important al Angolei. Mausoleul lui Agostinho Neto este o construcţie înaltă sub formă de obelisc, dedicată lui Agostinho Neto, primul preşedinte al Angolei şi cel ce a ajutat la obţinerea independenţei ţării.

În piaţa Benfica, turiștii pot cumpăra suveniruri: picturi, piei de animale, bijuterii, sculpturi în lemn, măşti şi alte astfel de produse. Muzeul Naţional al Istoriei Naturale cuprinde numeroase specii de animale, peşti, păsări şi insecte specifice regiunii, multe dintre ele dispărute sau pe cale de dispariţie. Muzeul Naţional de Antropologie este dedicat istoriei şi culturii poporului angolez, având o mulţime de exponate printre care sculpturi, unelte, arme, bijuterii, instrumente muzicale şi articole de îmbrăcăminte ce descriu cultura locului. Muzeul Naţional al Sclaviei descrie istoria Angolei din acest punct de vedere şi a impicării ei în comerţul cu sclavi. Se află la 18 km de Luanda şi este găzduit într-o capelă din secolul al XVII-lea, acolo unde sclavii erau botezaţi înainte de a fi trimişi pe plantaţiile din America.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.