Chitcanul de apa euroasiatic (Neomys fodiens) este un mamifer insectivor mic care traieste in toata Europa si in regiunile din nordul Asiei. Spre deosebire de alti chitcani care traiesc in alte areale acesta vaneaza insecte acvatice, broaste, moluste, tritoni si pesti de dimensiuni mici. Pe uscat isi completeaza hrana cu larve, melci, gandaci, viermi – care misuna prin padurile umede.
Interesant la acest chitcan este faptul ca are o demarcatie distincta intre partea ventrala a corpului acoperita de blana alba-cenusie si flancurile si spatele in nuante gri-inchis si negru-stralucitor. Are ochii mici si rotunzi, pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul de culoare inchisa. Urechile sunt de asemenea mici si acoperite de par, botul este ascutit si lung, de forma conica caracteristica si altor specii de chitcani.
Coada este aplatizata pe partile laterale, lunga de 4,5-8 cm si prevazuta cu fire de par lungi si duble. Membrele au pe degete multi peri franjurati fapt ce arata adaptarea la viata acvatica a acestor mici animale.
Chitcanul inoata lovind puternic apa cu membrele posterioare, iar coada ii serveste drept carma. Deseori inoata la suprafata apei, miscandu-si membrele ca niste vasle, avand corpul aplatizat si capul afara din apa. Uneori poate fi vazut sarind in apa, in dorinta de a surprinde insectele care zboara aproape de suprafata ei.
Desi este un inotator excelent nu se departeaza prea mult de malul apei, inainteaza la aproximativ 2-3 m si se intoarce rapid probabil pentru a se proteja de atacul pradatorilor acvatici.
Are metabolismul extrem de rapid, daca nu mananca timp de 3 ore el poate chiar muri de foame. Desi este un animal dependent de apa, unele exemplare au fost observate la cativa kilometri distanta de cel mai apropiat curs de apa, probabil prezenta lor acolo era trecatoare. Dupa ce isi prinde prada in apa, o aduce pe mal, ca sa se usuce pe blana inainte de a o manca in liniste. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 6,5-9,5 cm si greutatea de 8-25 g.
Acest chitcan de apa traieste solitar, isi sapa poteci si vizuini, iar cuibul si-l construieste din frunze si iarba uscata. Vizuina sa este situata intotdeauna aproape de apa, avand mai multe iesiri, unele pe uscat si altele in apa. Este un animal teritorial care isi delimiteaza o zona ce corespunde unei portiuni de rau si de uscat de aproximativ 50 m, in care nu permite sa patrunda vreun intrus, un alt chitcan.
In falci are niste glande ce secreta o substanta usor otravitoare, care este letala pentru animalele de tipul rozatoarelor, iar la om poate inrosi si umfla zona unde a avut loc muscatura.
In perioada de reproducere care are loc in lunile aprilie-septembrie, femela isi sapa o camera speciala captusita cu radacini si muschi, frunze si ierburi. Dupa o perioada de gestatie de 24 de zile, ea naste cinci pana la opt pui care la inceput nu vad si sunt golasi. Acestia sunt alaptati timp de 27 de zile, timp in care se dezvolta relativ repede, apoi sunt intarcati, iar dupa o luna si jumatate devin independenti si isi cauta hrana singuri.
Chitcanii traiesc foarte putin aproximativ 2 ani, iar cei mai mari dusmani ai lor sunt serpii, bufnitele, nevastuicile, pestii de prada – anghila, stiuca.
Chitcanul de apa euroasiatic face parte din ordinul Soricomorpha, familia Soricidae si nu este o specie in pericol de disparitie.
Video – Chitcanul de apa euroasiatic (Neomys fodiens):