Stiati ca exista cateva animale aparent inofensive, dar periculoase in Marea Neagra?

Rhizostoma Pulmo
Rhizostoma Pulmo

Unul dintre locuitorii Marii Negre care ar putea sa ne dea probleme este meduza de apa calda – Rhizostoma Pulmo. Acest animal marin este cunoscut si sub numele de ,,inima marii”. Poate fi recunoscut usor dupa corpul sau in forma de clopot cu diametrul de 20-30 cm si cei 16 lobi marginali, respectiv 8 organe de simt complexe.

Tentaculele sunt concrescute, franjurate pe margini, astfel incat un exemplar adult poate avea lungimea axiala de 50-60 cm. Pe aceste tentacule sunt numeroase celule otravitoare care, daca sunt atinse, creeaza urzicaturi cu senzatie de arsura puternica. Aceasta specie mediteraneana poate fi observata in Marea Neagra in sezonul cald.

Aurelia Aurita
Aurelia Aurita

Un alt locuitor al Marii Negre este meduza Aurelia Aurita. Aceasta poate fi identificata usor cu ajutorul celor 4 gonade in forma de trifoi sau asemanatoare cu patru potcoave. De-a lungul corpului ca o cupola are numeroase tentacule scurte tubulare. Gura este situata in partea inferioara a corpului, duce spre faringe si lumenul intestinal. Glandele sexuale sunt in apropierea stomacului sau a canalelor radiale.

Dupa contactul cu tentaculele acestei meduze pielea devine iritata si se simte o senzatie puternica de arsura. Chiar daca se atinge o meduza Aurelia moarta, mainile trebuie spalate foarte bine pentru a fi indepartate celulele intepatoare care daca ajung in zona ochilor si a buzelor pot provoca urzicaturi si arsuri destul de grave.

Pestele scorpion negru – Scorpaena porcus – are un aspect urat ca de monstru, capul este mare si robust, prevazut cu spini, coarne si creste, iar restul corpului este puternic comprimat pe partile laterale. Ochii sunt mari si bulbucati, iar in partea de sus a capului, deasupra ochilor, are doua tentacule in forma de pana. Gura este mare inzestrata cu dinti ascutiti, cu maxilarul inferior putin mai proeminent decat cel superior.

Corpul este robust si compact acoperit cu numerosi solzi mici de forma ovala, cei din zona capului fiind mai mici si mai putin vizibili. Zona pectorala este lipsita de solzi, iar coloritul corpului este rosu sau maroniu, cu multe pete intunecate, imprastiate neuniform. Inotataoarea codala este lata sub forma de spatula, iar aripioarele pectorale sunt mari si rotunjite.

Scorpaena porcus
Scorpaena porcus

Un exemplar adult are lungimea corpului de 37 cm si greutatea de 870 g.

Acest animal de prada traieste printre stancile de pe fundul apei, in zonele de coasta, la adancimi de 30 m, uneori si la 150 m. Este o specie bentonica care are capacitatea de a-si schimba culoarea corpului in functie de mediu si lumina. Acest pradator vorace nocturn se hraneste cu pesti de dimensiuni mici sau diferite nevertebrate marine, moluste si crustacee.

Intepaturile provocate de pestele scorpion pot fi chiar letale, sunt extrem de dureroase, veninul injectat da dureri de cap, senzatie de arsura, febra, stare generala de rau. Alinarea durerii se face cu apa calda sau alta sursa de caldura.

Video – Pestele Scorpaena porcus:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.