De-a lungul timpului, nenumarate catastrofe naturale (furtuni, cutremure, tunami, eruptii vulcanice etc.) au fost prevestite de animale, desi oamenii de stiinta (unii dintre ei) raman sceptici in aceasta privinta. De exemplu, in mai 1902, inaintea eruptiei vulcanului Pelee, din nordul Arhipelagului Antilelor, cand, din cei 30 000 de locuitori din zona au supravietuit numai doi, animalele, simtind pericolul, au fugit cu cateva zile inainte de catastrofa.
In decembrie 1959, cand barajul de la Malpasset, din Franta, s-a prabusit, la numai cinci ani de la constructia sa, deversandu-se peste 50 de milioane de metri cubi de apa, inregistrandu-se 423 de victime si nenumarate pagube materiale, toate pisicile au disparut din zona, aceastea putand sa perceapa zgomotele la o frecventa cu 20 – 120 KHz mai mare decat capacitatea auditiva a oamenilor.
In Sri Lanka, in data de 26 decembrie 2004, intre orele 12 si 1 noaptea, un seism in Oceanul Indian a provocat un tunami devastator, apele invadand uscatul pana la 3 kilometri, in iinteriorul insulei, pe o suprafata de 300 de hectare. Catastrofa a produs 30 000 de morti si aproape un milion de oameni au ramas fara adapost. Nu s-au gasit insa prea multe cadavre de animale salbatice, iar cei 200 de elefanti din Parcul National Yala au scapat toti, plecand din regiune cu mult timp inainte, fapt explicabil prin capacitatea lor de a percepe infrasunetele emise de deplasarea placilor tectonice, de la o distanta de cateva sute de kilometri, prin intermediul talpilor, semnalele fiind transmise apoi spre creier.
In Romania, la 4 martie 1977, cu aproximativ o ora inaintea cutremurului, pasarile de curte si vacile au devenit extrem de agitate, incercand sa fuga. Supravietuitorii exploziei atomice de la Hiroshima au afirmat, fara exceptie, ca animalele (in special cainii) au devenit foarte agitate cu cateva ore inainte de explozie.
Se pot aduce nenumarate alte exemple in acest sens, observandu-se, de exemplu, ca, in mari si oceane, balenele si rechinii sunt extrem de sensibili la diverse semnale care anunta fenomene extreme. Pe pamant, serpii ies din adaposturile lor cand simt variatii ale campului magnetic. Gainile, gastele si porumbeii pot detecta emisia de gaze radioactive, de dinaintea cutremurelor.
Cei mai multi cercetatori nu resping in mod categoric aceste « semnale », dar sustin ca nu s-au analizat suficient, pentru a le putea lua drept certitudini. Se admite ca anumite specii, precum albinele, au o sensibilitate deosebita la variatiile campului magnetic al Pamantului, dar atat. In China, in orasul Haicheng, in 1975, gratie manifestarilor animalelor, populatia a fost evacuata si, astfel, numarul victimelor s-a redus considerabil la cutremurul de 7,3 pe scara Richter. In anul urmator insa, in Tangshan, « semnalele » nu au mai functionat si au murit peste 200 000 de oameni, intr-un alt cutremur, ceea ce i-a facut pe chinezi si pe japonezi sa abandoneze, treptat, cercetarile legate de comportamentul animalelor si de capacitatea lor de a prevesti catastrofele naturale. Pe de alta parte, sunt si voci ale unor specialisti care considera ca alocarea unor fonduri pentru cercetare ar putea demonstra, in urmatorii ani, ca observarea comportamentului animalelor si luarea in calcul a unor masuri de evacuare a populatiei, in caz de pericol, sa nu mai fie chiar o utopie.