Ansamblul Culei Duca din Măldărești, județul Vâlcea, reprezintă un punct de referință pentru arhitectura tradițională românească și istoria locală. Ridicat între anii 1812-1827 de Gheorghiță Măldărescu și cumpărat ulterior de omul politic I.G. Duca în 1910, complexul a fost restaurat și deschis publicului, păstrându-și caracteristicile tradiționale și atmosfera autentică a secolelor trecute.
Cula Duca, alături de Cula Greceanu și Casa Memorială I.G. Duca, face parte din Complexul Muzeal Măldărești. Declarat monument istoric, acest ansamblu reușește să conserve valorile arhitecturale și memoriale specifice perioadei de construcție. Lucrările de conservare și restaurare au fost efectuate în perioada 1966-1967, iar ulterior, culele Greceanu și Duca au fost folosite ca decoruri pentru mai multe filme românești.
Ansamblul poartă amprenta mai multor generații și perioade istorice, fiind strâns legat de numele familiei Măldărescu și Greceanu. De-a lungul timpului, cula a trecut prin momente dramatice, inclusiv jefuirea și tragicul sfârșit al Evei Măldăr în 1830. Totuși, a reușit să păstreze neschimbate interioarele și decorațiunile specifice, oferind vizitatorilor o incursiune autentică în trecut.
Proiectul de restaurare și valorificare a ansamblului urmărește conservarea patrimoniului cultural și promovarea valorilor istorice și arhitecturale ale locului. Lucrările propuse includ restaurarea clădirilor istorice, recuperarea amenajărilor grădinii și organizarea peisageră a terenului, integrând elemente noi necesare pentru activitățile muzeale și culturale.