Antilopa lira Botebok se remarca prin pata alba de deasupra botului care se ingusteaza pe frunte si in zona dintre cele doua coarne. Este cunoscuta si cu numele de blesbok si traieste intr-un areal format din regiunile cu savane cu ierburi inalte, de la deal sau campie, sau din zonele semidesertice din Senegal, vestul Somaliei si sudul Africii.

Are lungimea corpului de 1,2-2,1 m, inaltimea la greaban de 0,85-1,3 cm si greutatea de 68-155 kg. Intotdeauna la aceasta specie femela este mai mica decat masculul si cantareste mai putin. Un mascul are si inaltimea la greaban mai mare si zona pieptului mai robusta. Capul este mare, lung si ingust, botul este lung, are varful golas, de culoare inchisa, chiar neagra, iar caile nazale lungi si mari.

Ambele sexe, atat masculul cat si femela au coarne deasupra capului. Acestea sunt mai mari la mascul, spiralate, in forma de lira, pot ajunge la lungimea de 72 cm. Ochii sunt mari si blanzi, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare neagra sau maro. Vederea este excelenta si simtul mirosului la fel. Urechile sunt mari si ascutite, acoperite cu perisori maronii si marginile albicioase.

Corpul este robust, acoperit cu fire de par scurte, dese si netede, iar coloritul este roscat-maroniu pe partea dorsala si galben-brun pe partea ventrala. Membrele anterioare si posterioare sunt maronii in partea superioara si mai galbui in partea de jos. Toate sunt lungi, subtiri si delicate, se termina cu degete copitate. Coada este neagra, poate ajunge la lungimea de 10-60 cm si are fire de par lungi.

Citește și:  Vezi unde trăiește liliacul cu spate golaș al lui Davy (Pteronotus davyi)
Damaliscus dorcas
Damaliscus dorcas

In perioada de reproducere masculii se lupta intre ei pentru cucerirea femelelor. Au un puternic instinct teritorial, confruntarile dintre ei se fac si pentru dominatie, pentru a obtine conducerea unei turme de femele si pui. Reproducerea este sezoniera si are loc in zone speciale, traditionale, specifice fiecarei turme de astfel de animale.

Dupa imperechere femela are o perioada de gestatie de 7-8 luni, apoi face 1-2 pui. Acestia sunt bine dezvoltati inca de la nastere, pot sa se ridice in picioare dupa cateva minute si sa-si urmeze mama. Puii sunt alaptati de femela-mama si intarcati la varsta de 6 luni. Apoi incep sa consume ierburi si plante eterogene ca si adultii.

Antilopa lira Botebok are denumirea stiintifica de Damaliscus dorcas, face parte din ordinul Artiodactyla, familia Bovidae si este o specie vulnerabila, considerata in pericol de disparitie. Speranta de viata la antilopa de Botebok este de 17 ani in conditii de captivitate si de 12-15 ani in mediul salbatic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.