Antilopa saritoare se remarca prin faptul ca poate sari pe loc, pe verticala, pana la 3,5 m in inaltime. Pe de alta parte in momentul in care alearga poate face salturi in lungime de pana la 15 m. Acest comportament il are mai ales cand simte pericolul si vrea sa scape de pradatori. Poate atinge o viteza de pana la 90 km/ h. Cand executa salturi verticale antilopa saritoare face arcuri pe spate si cutele de pe partea dorsala sunt bine evidentiate, mai ales ca sunt acoperite de par foarte lung.

Arealul sau este format din regiunile semi-desertice, aride, cu vegetatie ierboasa saraca si arbusti putini din sudul Africii si sudul Zambezi, din Namibia, Botswana si Angola. Nu apare deloc in zone desertice sau cu vegetatie abundenta.

Ca aspect exterior impresioneaza prin blana in trei culori. Pe partea superioara a gatului, a picioarelor si pe spate blana este maronie-galbuie, pe partile laterale apare cate o dunga maro-inchisa caracteristica acestei specii, iar in rest coloritul este alb. Fata este alba iar de la ochii pana spre nas are cate o dunga ingusta de culoare maro.

De la baza coarnelor are cate o pata maronie-inchisa care se intinde pana spre colturile gurii si pe linia mediana a capului, doar in zona fruntii. Coada este lunga de 15-30 cm, alba la baza, se termina cu un smoc de par lung maro la varf. Ochii sunt mari, au irisul de culoare maro si sunt pozitionati pe partile laterale ale capului, acuitatea vizuala este bine dezvoltata, perioculara.

Capul este mic, craniul ocupa doar o treime din lungimea zonei faciale, urechile sunt lungi, inguste si mobile, botul lung si subtire, deschiderile nazale lungi si largi, simtul mirosului ascutit. Membrele anterioare si posterioare sunt lungi si subtiri, bine proportionate, se termina fiecare cu doua degete centrale copitate, pe care se sprijina intreaga greutate a animalului.

Citește și:  Specii de urși din toată lumea care aparțin familiei Ursidae

Antilopa săritoare

Exemplarele adulte au inaltimea la greaban de 70-78 cm, lungimea corpului de 1,2-1,4 m si greutatea de 30-48 kg. Intotdeauna masculul este mai mare decat femela si cantareste mai mult. Ambele sexe au pe cap doua coarne destul de lungi, in sectiune transversala aproape perfect rotunjite, cu varfurile ascutite, ele pot ajunge la femela de 28 cm, iar la mascul sunt mai dure, mai groase si masoara pana la 48 cm.

Aceste antilope sunt foarte sociabile traiesc in grupuri mici (cu multi ani in urma numarul de exemplare era foarte mare, de milioane de indivizi care executau migratii fiind in cautare de hrana). Hrana lor este caracteristica animalelor erbivore, formata din frunze, iarba, muguri de arbusti.

In perioada de imperechere (in lunile fenruarie-mai) masculii se lupta intre ei pentru femele, sunt agresivi, de multe ori se ranesc tare cu cele doua coarne in luptele lor acerbe. Femela dupa o perioada de gestatie de 6 luni naste de obicei un singur pui (in cazuri exceptionale si doi).

Antilopa saritoare are denumirea stiintifica de Antidorcas marsupialis, face parte din ordinul Artiodactyla, familia Bovidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus. Speranta de viata la antilopa saritoare este de aproximativ 10-15 ani.

Video – Antilopa saritoare (Antidorcas marsupialis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.