Un « buzunar » de apa veche de peste 1,5 miliarde de ani a fost descoperit in adancul unei mine canadiene, de unde se exploateaza cupru si nichel, din Timmins (Ontario), mai exact la 2,4 kilometri sub pamant. Surprinzatoarea descoperire, apartinand oamenilor de stiinta canadieni si britanici, a facut obiectul unui articol publicat in revista « Nature », in numarul din iunie 2013. Apa, care a adapostit si se poate ca inca sa mai adaposteasca forme de viata, ceea ce ar fi un fapt cu totul exceptional, are o varsta egala cu a rocilor intre care s-a conservat. Spre deosebire de alte regiuni de pe glob, mare parte din teritoriul canadian nu a fost perturbat de miscari tectonice majore, astfel incat stratul stancos a ramas la locul sau, asa cum a fost in Precambrian, era de inceput din istoria Pamantului. Cel putin un miliard de ani, aceasta apa nu a fost in contact cu aerul. Datarea ei suscita un mare interes pentru lumea stiintifica, deoarece, pana acum, cele mai vechi astfel de « buzunare » de apa aveau cel mult cateva zeci de milioane de ani. Mai mult, s-au constatat similaritati cu o apa, mai putin veche, dintr-o mina sud-africana, aflata la 2,8 kilometri sub pamant, si care contine forme de viata microbiana.
La intrebarea daca in apa de sub mina din Canada se gasesc forme de viata inca nu s-a raspuns cu certitudine, dar nivelul ridicat de metan si de hidrogen, detectat deja, este incurajator, pentru ca prezenta unor astfel de molecule poate fi suficienta pentru a asigura supravietuirea micro-organismelor. S-au gasit, de asemenea, alaturi de metan si hidrogen, izotopi de heliu, neon si argon, gaze care au potentialul de a furniza energia necesara micro-organismelor ascunse de lumina soarelui miliarde de ani.
Pe Terra, apa a aparut in urma cu peste 3,4 miliarde de ani si, de atunci, din punctul de vedere al cantitatii, nu a crescut. La origine, planeta noastra a fost una arida. In intervalul de 50 – 100 de milioane de ani dupa formarea Pamantului, in jur de 10 milioane de comete si asteroizi, compusi, in mare masura, din gheata, au cazut pe Terra, toate provenite din Centura Kepler sau din Norul Oort. Apa rezultata din aceasta gheata, jumatate s-a infiltrat in stratul stancos, unde se gaseste si astazi, restul a ramas la suprafata, generand miscarile tectonice, ceea ce a avut un impact major asupra evolutiei Terrei. La ora actuala, pe Pamant, volumul apei este de 1,386 miliarde metri cubi, reprezentand 0,023% din masa planetei.
In asteptarea unor rezultate mai clare, « misterioasa » apa din mina canadiana deschide calea si altor cercetari, pe alte planete, unde, altadata, a existat apa, cum este cazul planetei Marte.