Cu siguranta multi dintre noi avem numeroase dubii cu privire la aparitia materiei, insa numeroasele teorii care au luat nastere in aceasta privinta au avut sarcina de a trasa cateva coordonate pentru o mai buna intelegere. Astfel ca o teorie destul de credibila, care tine partea stiintei, luand nastere poate odata cu astronomia, asupra formarii si dezvoltarii universului, este Big Bang-ul, un asa numit model cosmologic, care pare sa ne explice cat mai bine felul in care s-a format universul, lumea cat si viata pe care o avem. Aceasta teorie sustine extinderea Universului in care noi ne aflam, pornind de la o singura forma de materie care a fost la inceput, avand ca principale proprietati o temperatura foarte ridicata si o densitate foarte mare. Cu siguranta ca teoria Big Bang-ului nu este straina nimanui, insa poate ca prea putini recunosc sau cunosc explicatiile stiintifice cat si argumentele aduse in aceasta favoare. Pentru unii este cat de credibil, insa pentru altii mai sceptici sau care prefera sa creada in alte „teorii” de formare ale lumii noastre acestea pot aparea ca si fundamente absurde. Vom vedea insa in continuare ce anume a dus la aparitia materiei si in ce sens se va dezvolta aceasta in continuare.

Aparitia materiei1

Cercetatorii si oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca universul a luat forma actuala (cunoscuta sau nu) in urma cu mai bine de 13.3 milioane de ani, aproximandu-se pana la aproape 13.9 miliarde de ani. Astfel ca Big Bang-ul explica felul in care materia a luat o forma, felul in care energia a capatat un sens, cat si felul in care timpul, spatiul si intreaga existenta au gasit o directie. Totusi teoria Big Bang-ului nu se rezuma numai la trecut, ci ea cuprinde si ipoteze ulterioare care incearca sa explice sau cel putin sa gaseasca un sens asupra faptului ca Universul se afla intr-o continua transformare si extindere si de ce pare sa aiba uniformitate in aproape toate directiile.

Fiecare descoperire facuta in Univers si despre acesta nu face decat sa mareasca setea de cunoastere a celor pasionati de astre si nu face decat sa sporeasca si sentimentul inutilitatii in fata neantului. Cercetatorul si astronomul de origine americana, cel care a si dat numele unei comete (Hubble), pe numele sau Edwin Hubble, a mentionat o ipoteza care a lasat multa vreme semne de intrebare in mintea altor oameni de stiinta. El a pornit cu ideea ca aparitia materiei este direct proportionala cu faptul ca Universul se afla intr-o continua expansiune, si se va extinde in continuare.

Aceasta ipoteza a avut ca si incipit faptul ca in urma cu 13.7 miliarde de ani nu exista acest Univers in care noi suntem „prinsi” astfel. Ceea ce era insa la inceput a fost numit „singularitate” deci un fel de materie a carei forta si forma erau necunoscute, fiind de dimensiuni mici insa infinit de puternica si infinit de energica, vazut doar asemeni unui punct. A urmat apoi un moment numit de catre cosmologi „momentul zero”, deci cel care a declansat marea explozie ce a dus la formarea Universului, in forma lui ce se dezvolta acum continuu.

Cauza exploziei nu este inca cunoscuta si poate ca niciodata nu vom ajunge la esenta lucrurilor, insa ceea ce s-a concluzionat a fost faptul ca toate acestea au fost cauza manifestarii unei imense energii care in cele din urma a luat forma unei imense explozii. In anul 1940 a fost totusi pornita si ideea conform careia o explozie de natura incandescenta a energiei si materiei a stat la baza crearii si ulterior a formarii Universului. Aceasta ipoteza a prins forma datorita oamenilor de stiinta George Gamow, de origine ruso – americana si asistentii sai Robert Herman si Ralph Alpher. Totusi abia in anul 1950 teoria cu pricina a primit denumirea de Big Bang.

De ce sa credem in aparitia materiei explicata de teoria Big Bang – ului?

Aparitia materiei11

Faptul ca teoria Big Bang-ului este reala, este sustinut de trei mari indicii iar acestea sunt, dupa cum urmeaza: in prezent, in Univers este cunoscuta o radiatie cosmica, numita si radiatie de fond, care este prezenta in toate regiunile universale, aceasta fiind un fel de fosila, care se prezinta asemeni unui rest de materie, cauzat de urmele lasate de torentele de lumina si de caldura, ce dateaza inca din primele „secunde de viata ale Universului”.

Un al doilea indiciu care sustine teoria Big Bang-ului, ar fi si faptul ca cele mai batrane stele din Univers au pana la 13.2 miliarde de ani, deci practic aceeasi varsta ca si a Universului. Finalmente cel de-al treilea indiciu este si faptul ca prin intermediul analizei luminii care este emisa de galaxii s-a observat faptul ca toate obiectele din galaxie se indeparteaza cu o viteza direct proportionala una de alta cu distanta lor fata de pamant. Acest lucru desigur ca indica faptul cum ca galaxiile erau odinioara stranse la un loc in intermediul unei singure regiuni.

2 COMENTARII

  1. Nu am inteles absolut nimic din ceea ce ai incercat sa explici,zici de o mie de ori ca in uirma cu 13,3 mil de ani si iar incepi alta fraza ,ca multi au alte teorii,si tot asa,explica clar cum si Dumnezeu explica cum El a creat lumea ,nu cum visati voi,citeste biblia,citeste din geneza si ai sa vezi acolo ecat cum a liat nastere universul,noi si tot ce ne inconjoara ,nu teoriile voastre care nu au nici o logica,barem de explicai ceva,stiam ca nu-i adv,dar barem incercai sa ecplici,asa nu zici nimic,doar ca multi au alte teorii,ca in urma cu 13 mil de ani si tot asa o ti,explicatia unde e?

  2. teoria este clara: BIG BANG. explicatiile sunt destul de clare si ele cat si asa numitele indicii de la final. termenii iti pot parea putin straini. e normal ca revolta ta sa fie pusa inaintea oricarei tentative de intelegere si in nici un caz rezonanta cu principiile de formare ale universului, redate din punct de vedere stiintific. e normal sa nu vrei sa crezi sau sa asculti altceva din moment ce geneza bibliei tale este primordiala.
    finalmente orice teorie, fie ea religioasa fie ea stiintifica da nastere unor fanatici. sa speram ca nu e cazul tau daca tot faci trimitere la religie. la urma urmei ar trebui sa credem ca lumea asta s-a facut prin magie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.