Unul dintre urmasii pestilor care au parasit marea pentru a trai pe uscat in urma cu 370 de milioane de ani este amfibianul Aphaneramma, ale carui fosile au fost descoperite in Norvegia, in anul 1904, de catre paleontologul Woodward. In urma studiilor efectuate, acest amfibian a trait in perioada triasicului, in urma cu 250 de milioane de ani.

Spre deosebire de amfibienii din zilele noastre, care traiesc in lacuri si rauri, acest amfibian preistoric a trait in mare. Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie datorita faptului ca parti din scheletul acestuia au fost gasite impreuna cu ramasite care apartineau animalelor marine.

Traind pe coastele marine, amfibianul Aphaneramma se hranea cu pesti si mici animale marine. Masura un metru lungime si semana foarte mult cu un crocodil. Datorita picioarelor slab dezvoltate nu se deplasa foarte bine atunci cand se afla pe uscat, insa se descurca de minune sa isi procure hrana.

Aphaneramma

Datorita botului  lung si ascutit, putea sa se apropie de prada, fara ca aceasta sa ii simta prezenta. Pe botul ascutit se aflau pozitionate narile acestuia.

Citește și:  Dinozaurul Deinonychus, un prădător periculos ce vâna în haită

Corpul amfibianului Aphaneramma era alungit, sub forma unei linii, iar orbitele se aflau situate lateral, pe craniu. Cu toate ca masculii traiau in apropierea marii, femelele erau nevoite sa traiasca in rauri, atunci cand depuneau ouale, deoarece puii, care se dezvoltau sub forma de larva, nu o puteau face decat in apa dulce.

Fiind printre primele specii de amfibieni, acestea au avut un rol important in evolutia acestor specii si a animalelor, iar descoperirile stiintifice demonstreaza acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.