Arapaima (Arapaima gigans) este considerat cel mai mare peste de apa dulce din lume. La maturitate ajunge la lungimea corpului de 2,5-4,5 m si greutatea de aproximativ 200 kg. Face parte din familia Osteoglossidae si traieste in raurile din Guyana Britanica, in Fluviul Amazon, in Raul Negro, Raul Medeira, Raul Xingu, Raul Tapajos, din America de Sud.

Are corpul hidrodinamic, turtit pe partile laterale, acoperit cu numerosi solzi mari si puternici, dispusi in forma de mozaic. Coloritul este gri cu nuante galbene-verzui-inchis si argintii. Acest peste respira atat prin branhii cat si la suprafata apei. Se ridica des la suprafata apei isi umple plamanii cu aer si apoi coboara inapoi in adancuri.

Are inotatoarea codala robusta, de forma rotunjita, inotatoarele dorsala si anala lungi si pozitionate foarte aproape de pedunculul codal, iar aripioarele ventrale si pectorale mai mici. Capul este alungit, aplatizat, fara solzi dar acoperit cu placi osoase, botul rotunjit la varf, gura larga, ochii mari (pozitionati pe partile laterale ale capului) cu irisul de culoare deschisa – galben sau rosu. Masculul si femela nu prezinta un dimorfism sexual accentuat, ei se diferentiaza in perioada de imperechere prin coloritul solzilor.

Citește și:  Rechinul-vultur (Myliobatis aquila), un pește cartilaginos numit vulturul-de-mare

Arapaima

Perioada de reproducere este in lunile aprilie-mai. Femela isi depune ouale intr-un cuib cu diametrul de 50 cm si inaltimea de 15 cm si le pazeste cu atentie pana cand eclozeaza si apar puii. Acestia sunt protejati in continuare de femela, inoata mereu in jurul ei, pana cand devin independenti. Hrana lor este formata din pesti, viermi, raci, melci, plante acvatice, serpi, broaste, plancton, crabi, lacuste si broaste testoase de apa dulce.

Uneori prind pasari acvatice ce inoata la suprafata apei sau alte animale care se afla in apa, aproape de mal. Cel mai mare dusman al pestelui Arapaima este caimanul. De asemenea, pescarii din America de Sud il prinde pentru carnea sa considerata foarte gustoasa.

Arapaima face parte din clasa Actionopterygii, ordinul Osteoglossiformes si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Arapaima (Arapaima gigans):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.