Recent, în mai 2014, un ecologist francez, în vârstă de 43 de ani, care lucrează în cadrul Asociaţiei Biomimicry Europa – Daniel Rodary – a publicat un articol, rezultat al unor îndelungi cercetări, în care arată că anumite plante pot să aducă mult bine pentru echilibrul Terrei, studiul său fiind dedicat arborelui miraculos care poate schimba lumea. Acest domeniu de cercetare se inspiră din natură pentru a crea soluţii durabile. În 2010, pe baza analizelor despre cum vegetaţia captează şi stochează carbonul, s-a lansat chiar un proiect european – CO2SolStock.

Pentru Daniel Rodary, arborele miraculos este Brosimum alicastrum (denumirea populară fiind „nuca-paine” sau „nuca de Maya”), un copac originar din America de Sud, din zonele tropicale, care poate ajunge până la 45 de metri înălţime. Fructele sale („nucile-paine”) se coc în martie-aprilie, când cad abundent pe sol. Acestea sunt foarte bogate în fibre, calciu, potasiu, acid folic, fier, zinc, proteine şi vitaminele A, E, C şi B, ceea ce le conferă proprietăţi nutriţionale excepţionale şi explică de ce aceste fructe au fost mult timp hrana esenţială a populaţiilor din zonă. Un singur arbore poate furniza peste 180 de kilograme de nuci în fiecare an. Miezul nucilor poate fi măcinat, obţinându-se o faină care se prepară ca un piure de cartofi. Coapte, fructele au un gust asemănător ciocolatei sau cafelei. Frunzele sunt foarte bune ca furaje pentru animale.

Citește și:  In interiorul soarelui

Cercetătorul francez care consideră că acest arbore miraculos poate schimba lumea are în vedere şi faptul că nucile-paine au proprietatea extraordinară de a îmbunătăţi calitatea solului, mai ales în zonele degradate sau distruse din diverse motive naturale (incendii, alunecări de teren etc.) sau prin intervenţia iresponsabilă a omului (defrişările în masă).

De curând, Brosimum alicastrum a fost reintrodus în Haiti, în cadrul programului „Arborii salvatori”, specia dispărând din această zonă de peste două sute de ani, dar şi în alte regiuni ale Terrei, pentru restabilirea echilibrului ecologic, plantându-se în jur de 80 de mii de exemplare care, în următorii trei ani, îşi vor arăta proprietăţile miraculoase.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.