Arbori monumentali din RomaniaIn Romania, alaturi de alte comori ale naturii, se afla cateva exemplare de arbori celebri – adevarati arbori monumentali – care existand si astazi, aduna la umbra lor legende si amintiri, iar din freamatul frunzelor lor se desprind doinele si baladele trecutului.

Printre acesti arbori monumentali se afla: ,,Teiul lui Eminescu” din gradina Copou (din orasul Iasi ), ,,Parul mesterului Nicu” din comuna Pitaru (judetul Dambovita) – locul de nastere al marelui nostru pictor Nicolae Grigorescu, ,,Ulmul din Vladimiri” – sub care, spun batranii, Tudor Vladimirescu si-a adunat prima ceata din ,,oastea izbavirii”, ,,Gornul lui Horia” de la Tebea, din apropierea mormantului lui Avram Iancu.

Teiul lui Eminescu
Teiul lui Eminescu

,,Teiul lui Eminescu” – aminteste de ,,luceafarul poeziei” retras aici, in parfumul florilor de tei, pentru a se odihni, si care scria in poezia ,,Dorinta”: ,,Flori de tei deasupra noastra/ Or sa cada raduri-randuri.”

Acest arbore (vechi de peste 200 de ani) este si azi in picioare, un adevarat monument vegetal. Locuitorii orasului Iasi il admira cu drag, il protejeaza (sprijinindu-l in suporturi de fier), ca sa nu-l incovoaie greutatea neiertatoare a batranetii.

Eugen Herovanu spunea: ,,Teiul de la Copou capata valoarea unui monument viu, – cel mai pretios poate, din cate s-au inchinat marelui si nefericitului poet’.

Tot la Iasi (intr-o zona cu verdeata din apropierea soselei Bucium), se afla ,,Plopii fara sot” – in numar de 27, cu varste intre 200 – 250 ani. Amintesc si ei de marele poet M. Eminescu – care a creat poezia ,,Pe langa plopii fara sot” din dragoste pentru Veronica Micle. Azi exista numai 15 plopi (ceilalti loviti de trasnet, sau taiati, fiind uscati)

,,Parul mesterului Nicu” – acest arbore este situat la marginea comunei Pitaru – locul natal al lui Nicolae Grigorescu. Demult, aici se afla casa lui Ion si a Ruxandrei Grigorescu – parintii marelui pictor – dar care a disparut (casa nu a mai fost restaurata).

A rezistat timpului doar un par batran, singuratic si scorburos, ale carui roade erau foarte iubite de copilul Nicu – viitorul pictor. De sub ramurile lui, copilul privea care cu boi trecand pe ulitele satului, ciobanasii cu turme de oi, tarancile aducand apa de la izvor (toate i-au inspirat creatia de mai tarziu). Azi , batranul copac pastreaza amintirea vie a marelui artist.

,,Ulmul din Vladimiri” – se gaseste in satul Vladimiri – pitoreasca asezare gorjana din preajma raului Ghilort, inconjurat de dealuri nu prea inalte, dar acoperite de o vegetatie bogata. Printre arborii de pe dealul Hurezanilor, s-a pastrat pana in zilele noatre acest arbore – cunoscut si sub numele de ,,Ulmul lui Tudor”. Batranii (amintindu-si legenda despre pandurii vladimireni) spun ca aici, Tudor Vladimirescu si-a adunat prima ceata de panduri in anul revolutiei de la 1821.

,,Gorunul lui Horia” – din satul Tebea (judetul Hunedoara), aminteste de legendele din Tara Zarandului. Sub coroana acestui arbore, Horia le vorbea motilor despre dreptatea lor calcata in picioare de ,,grofi”, sadind in inimile iobagilor dorinta de lupta si dreptate.

Batranul gorun a trebuit sa fie legat cu chingi de fier si tencuit pe scoarta, ca sa nu patrunda umezeala la maduva. In ciuda secolelor care il apasa, ,,gorunul lui Horia” sta inca ferm, si povesteste prin fosnetul frunzelor ,,de toate cate au fost si n-or sa mai fie”. Pe alte dealuri, alti goruni mai tineri, stejari si paltini, par a asculta glasul acestui gorun batran, spunandu-le povesti din acele timpuri.

In regiunea Clujului, sunt cunoscute trei exemplare de arbori monumentali: ,,Gorunul lui Nachita”, ,,Molidul candelabru” si ,,Fagul imparatului”.

,,Gorunul lui Nachita” – un arbore monumental cu varsta de peste 350 de ani, face parte dintr-o frumoasa padure de stejar de langa comuna Garbova de Sus (Aiud, judetul Alba). Este un arbore urias, inalt de 32 m, cu o coroana bogata, sustinuta de un trunchi masiv cu diametrul de 2 m. Statura lui impunatoare aminteste de codrii seculari din trecut.

,,Molidul candelabru” – denumit si ,,regele brazilor”, se afla langa soseaua Bistrita – Poiana Stampei, intre localitatile Muresenii Bargaului si Tihuta. Acest arbore monumental este un exemplar unic in felul sau, impresioneaza atat prin masivitate, cat si prin aspectul sau deosebit. Are o inaltime de 25 m, diametrul trunchiului de 50 cm, forma piramidala data de conformatia deosebita a ramurilor si ramurelelor sale – coroana in forma de candelabru.

Stejar
Stejar

Arbori monumentali,,Fagul imparatului” – este un arbore monumental, situal pe malul drept al raului Aries, langa Baia de Aries (satul Muscelu). Acest arbore multisecular impresioneaza prin statura sa mareata, dar si prin aspectele fiziologice care intereseaza pe botanisti. Caracteristica sa consta intr-un ciudat fenomen de adaptare, in virtutea caruia nu-i cade frunzisul pana primavara, cand incep sa se deschida mugurii noi. De aceea i se mai spune si ,,copacul cu frunze vesnic verzi”. In timpul iernii, tecile frunzelor protejeaza mugurii impotriva frigului.

Despre acest copac urias, localnicii cunosc o veche legenda istorica (in legatura cu trecutul de lupta al poporului din Transilvania) – aici Avram Iancu s-a intalnit cu imparatul Austro-Ungariei Franz Josef (pentru a negocia un pact). Se povesteste si despre un calugar care ar fi binecuvantat locul unde se afla fagul, si apoi a rasarit acolo ,,copacul fermecat” (denumirea sa populara) – oamenii vin si ,,isi cauta aici vindecarea”.

Aceste exemplare rare de arbori monumentali – valorosi in Romania, au fost trecute in randul monumentelor naturii, pentru a fi ocrotite in scopuri stiintifice, estetice si educative.

O clipa de popas la umbra lor seculara – unde s-a creat poezia si s-a format istoria – este un prilej de meditatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.