Din lumea plina de mistere a primilor amfibieni se remarca Archegozaurul care a trait cu 299-253 de milioane de ani in urma. Fosilele acestuia au fost descoperite pentru prima data in anul 1847 de catre Goldfuss, acesta fiind si cel care a dat numele speciei. Cu o lungime de 1,5 metri, amfibianul cantarea in jur de 100 de kg si face parte dintre primii amfibieni din ultima perioada a Paleozoicului, numita Permian.
Cu toate ca s-au descoperit foarte multe fosile ale amfibianului Archegozaur in Germania, sunt multe intrebari care il privesc, la care nu s-a gasit inca raspuns.
Doar in Germania s-au gasit aproximativ 90 de schelete.
Craniile lor fiind ramasite descoperite in cea mai buna stare, insa, daca nu s-au deslusit toate misterele acestui amfibian, a devenit cunoscut doar pentru cat de raspandit era in Permian. Scheletele fosile ale acestuia au fost descoperite atat in Europa de Est cat si in Africa de Sud.
O caracteristica a amfibianului Archegozaur consta in faptul ca semana cu un crocodil, avand corpul alungit si o coada destul de lunga.
De asemenea, avea picioarele scurte si bine dezvoltate, cu ele se putea deplasa foarte bine pe uscat dand tarcoale mlastinilor din estul Europei. O alta caracteristica a acestui amfibian o reprezinta botul lung si inconvoiat, asemanator reptilelor care vanau pesti. Dentitia era alcatuita din aproximativ 40 de dinti, iar narile erau situate in varful botului. De asemenea, spatele, partea ventrala si coada erau acoperite de solzi.
Conform studiilor efectuate de oamenii de stiinta, amfibianul Arghegozaur este unul dintre reprezentantii primilor amfibieni care s-au dezvoltat dupa aceea intr-o mare varietate de specii.