Arenele din Verona reprezinta cel mai bine pastrat amfiteatru din lume si este cea mai faimoasa cladire de acest gen dupa Coloseumul din Roma. Si aici obisnuiau sa aiba loc lupte intre gladiatori. A fost aproape distrus in totalitate de un cutremur, iar mai apoi a fost reconstruit. Arenele din Verona se afla in Piazza Bra si sunt inconjurate de restaurante. In ziua de azi continua sa atraga spectatori, datorita programului sau de opere tinute in aer liber si a concertelor date de cei mai mari artisti din lume. De asemenea, au loc si excursii cu ghid in interiorul arenelor, pentru cei interesati si care nu vor sa stea la opera.

Arenele din Verona1

Arenele din Verona au fost construite in 30 d.Hr., cu aproximativ 40 de ani inaintea inceperii constructiei Coloseumului. Capacitatea originala de a tine 30 000 de oameni a facut ca aceasta constructie sa fie al treilea cel mai mare amfiteatru din Italia. Celelalte doua din Roma si Capua erau singurele amfiteatre mai mari decat Arenele dinVerona. Ca si in celelalte amfiteatre, aici aveau loc lupte intre gladiatori, sau intre gladiatori si animale salbatice. Dupa caderea Imperiului Roman, a cazut in ruina si a avut de suferit din pricina neglijarii. In timpul Evului Mediu, amfiteatrul a mai fost folosit ocazional ca loc pentru executii si turniruri.

Mare parte din structura exterioara a acestei constructii a fost distrusa de cutremurul din 1117, si aproape toata marmura roz si alba folosita la construirea fatadei a fost furata si folosita in alte constructii. Abia la inceputul Renasterii au inceput cetatenii Veronei sa isi asume responsabilitatea si mandria fata de acest monument. Incepand cu secolul 15, Arenele din Verona au fost treptat restaurate si repuse in functiune, luand un nou rol, acela de a distra oamenii nu prin lupte atroce, ci prin muzica.

Arenele din Verona11

Prima opera care a fost pusa in scena in acest amfiteatru a fost Aida. Aceasta a avut loc in 1913, pentru a marca implinirea a o suta de ani de la nasterea compozitorului sau, Giuseppe Verdi. Organizatorii spectacolului, Giovanni Zenatello, si impresarul teatrului, Ottone Rovato, si-au asumat un risc financiar foarte mare cu productia si punerea in scena a acestei opere in Arenele dinVerona. Insa opera s-a dovedit a fi un succes, iar aceasta a facut ca multe alte opere sa aiba loc in amfiteatru.

In ziua de azi, sezonul este deschis operei in aer liber in timpul verii, din iunie pana la sfarsitul lui august. In restul anului au loc concerte de muzica moderna si clasica si spectacole de balet. Daca mergeti la Arenele dinVeronaseara, experienta la opera va fi si mai frumoasa din mai multe motive. In primul rand, datorita acusticii naturale, care face inutila folosirea microfoanelor, multumita talentului ingineresc al romanilor. Apoi avem atmosfera deschisa si aerul racoritor al noptii, iar privitul unei opera sub cerul instelat este o experienta magica. Al treilea motiv pentru care este mai placut sa mergeti la opera seara este faptul ca fiecarui spectator i se da o lumanare, numita “mocoleto”, la intrare, pe care sa o tina in mana in timpul spectacolului.

Arenele din Verona111

Aceste lumanari sunt aprinse in acelasi timp cand incepe spectacolul si ajuta la crearea atmosferei magice din timpul operei. Cu toate acestea exista si dezavantaje ale operei in aer liber, cel mai evident fiind faptul ca acestea sunt la dispozitia fortelor naturii. De exemplu, daca ploua inainte sau in timpul spectacolului, acesta este fie amanat pentru mai tarziu in aceeasi seara, fie anulat definitiv. Daca ploaia incepe inaintea inceperii spectacolului, oamenii au posibilitatea de a-si primi banii pe bilete inapoi, insa daca ploaia incepe dupa ce spectacolul deja a inceput, nu se mai dau inapoi banii pe bilete.

Desi spectacolele se tin in aer liber, amfiteatrul are multe reguli care ni s-ar parea poate putin ciudate, cum ar fi faptul ca fumatul este interzis. Alte reguli in interiorul amfiteatrului sunt: inchiderea telefoanelor mobile inaintea inceperii spectacolului, interzicerea fotografierii sau filmarii spectacolului fara autorizatie. De asemenea, este interzisa catararea pe structuri ce fac parte din arene. Pentru a putea avea acces la un spectacol de opera in amfiteatru se cere spectatorilor sa vina imbracati in haine elegante, adecvate mersului la un asemenea eveniment. De asemenea, este interzisa consumarea de alimente si bautura in timpul spectacolului, acestea putand fi consumate in timpul pauzelor.

Arenele din Verona1111

Totusi nu este necesar sa cumparati bilet pentru a avea parte de o minunata seara la opera. Poate ca nu veti putea vedea opera, dar ati putea doar s-o ascultati de la una din numeroasele mese de restaurant din jurul amfiteatrului. Indiferent ca alegeti sa mergeti la o seara de opera, la un concert, la un spectacol de balet, sau doar sa vizitati cladirea in afara orelor de spectacol, acest amfiteatru este o destinatie turistica ce nu trebuie ratata,  daca va aflati in vizita in Verona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.