Desi multi romani se pot intreba ce este de vizitat in el, judetul Arges poate surprinde prin obiectivele sale turistice. Este de ajuns sa mentionam municipiile Pitesti (Manastirea Trivale, Galeria de Arta Naiva) si Curtea de Arges (manastirea cu acelasi nume, Biserica Domneasca “Sfantul Nicolae”), care impresioneaza prin cladirile sale, declarate monumente istorice. Pitestiul este cunoscut si drept “Orasul Lalelelor”, pentru ca aici are loc, in fiecare an incepand cu 1978, festivalul “Simfonia Lalelelor”.

Judetul Arges se afla in partea central-sudica a Romaniei, fiind delimitat de Muntii Fagaras (nord), judetul Dambovita (est), judetul Teleorman (sud), judetul Olt (sud-vest) si judetul Valcea (vest). Resedinta de judet se afla la Pitesti, insa municipiul Curtea de Arges ramane cunoscut ca fiind prima capitala a Tarii Romanesti. Judetul este alcatuit din trei municipii (Pitesti, Campulung si Curtea de Arges), patru orase (Costesti, Mioveni, Topoloveni si Stefanesti) si 95 de comune.

Istoria judetului Arges incepe, conform descoperirilor arheologice, inca din perioada paleoliticului inferior. Teritoriul a fost locuit atat de daci, cat si de romani: obiecte geto-dacice, datate din secolul al III-lea, au fost gasite la Curtea de Arges, Cetatuia, Tigveni, iar in locuri ca Urluieni, Purcareni, Jidava si Rucar au fost gasite urme ale castrelor romane. De altfel, judetul Arges de astazi a apartinut provinciei Dacia Felix.

curtea de arges
Manastirea Curtea de Arges

Judetul a jucat un rol important in timpul voievodatelor, Curtea de Arges fiind aleasa de catre voievodul Basarab I drept capitala a Tarii Romanesti. Mai mult, municipiul a fost sediul Mitropoliei Tarii Romanesti, lucru ce a dus la o dezvoltare pe toate planurile. Chiar daca in anul 1400 capitala a fost mutata la Targoviste, domnitorii Tarii Romanesti nu au uitat Curtea de Arges, Neagoe Basarab daruind judetului Arges unul din cele mai vizitate obiective turstice: Manastirea Curtea de Arges.

manastirea curtea de arges
Manastirea Curtea de Arges

De altfel, judetul Arges a fost implicat in multe evenimente istorice: a sprijinit revolutia din 1821 a lui Tudor Vladimirescu, a fost implicat, prin familiile Golescu si Bratianu, si in Revolutia din 1848, dar si in Razboiul de Independenta al Romaniei din 1877, iar in timpul celor doua Razboaie Mondiale mii de argeseni si-au dat viata pentru patrie.

Castrul Roman Jidavu
Castrul Roman Jidavu

Obiectivele turistice ale judetului Arges sunt o marturie vie a istoriei sale. Castrul roman Jidava este una din putinele urme care au ramas din linia romana de fortificatii Limes Transalutanus, care cuprindea zona dintre linia Dunarii si Culoarul Rucar – Bran. Fortificatiile desparteau teritoriul locuit de dacii liberi si cel cucerit de armatele romane. Cetatea Poenari este un alt loc inclus pe lista “obiectivelor turistice de vizitat” din judetul Arges: construita la sfarsitul secolului al XIV-lea, cetatea a fost locuita de Vlad Tepes, iar legendele spun ca ar fi bantuita. Religia si spiritualitatea sunt foarte bine reprezentate, dovada stand numeroasele lacasuri religioase.

Manastirea Corbii de Piatra
Manastirea Corbii de Piatra

Manastirea Corbii de Piatra este una din cele mai interesante manastiri romanesti, acest lucru datorandu-se aspectului: a fost sapata in stanca, fiind atestata documentar in secolul al XVI-lea.

In ceea ce priveste monumentele naturale, judetul Arges se mandreste cu Cheile Dambovicioarei (cu o lungime de doi kilometri), Pestera Dambovicioarei (are 550 de metri si o temperatura constanta de 10-12 ˚C), lacul si barajul Vidraru (aflat pe soseaua Transfagarasan, care traverseaza Muntii Fagaras) si Muntii Piatra Craiului, care ofera numeroase posibilitati de agrement.

soseaua transfagarasan

Soseaua Transfagarasan este, poate, cea mai cunoscuta sosea din Romnia, fiind impartita de judetul Arges cu judetul Sibiu. Lunga de 151 de kilometri, soseaua a fost construita in perioada 1970 – 1974, cu eforturi materiale deosebit de mari. Mai mult, zeci de oameni (surse neoficiale spun ca sunt, de fapt, sute) si-au pierdut viata in timpul constructiei. Astazi, Transfagarasanul este o destinatie turistica foarte populara, insa circulatia rutiera este deschisa doar intre iulie si octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.