Arhipelagul Nuyts este amplasat în partea de sud a Australiei, în largul coastei din apropierea micului oraş Ceduna şi cuprinde aproximativ 30 de insule, răsfirate în zona dintre Great Australian Bight şi Peninsula Eyre. Cele situate mai departe de Peninsula Eyre sunt cunoscute ca Insulele St. Francis, nume care provine de la insula cea mai mare. Alte insule din cadrul arhipelagului sunt St. Peter, Masillon, Fenelon, Smooth, Egg, Dog, Gliddon, Purdie, Freeling, Hart, Evans, Lacy, Breakwater, Eyre, Franklin etc.
Denumirea arhipelagului provine de la diplomatul olandez Pieter Nuyts, aflat pe corabia ′t Gulden Zeepaerdt, condusă de Francois Thijssen, care a cartografiat coasta de sud a Australiei în cadrul unei expediţii din anii 1626-1627. Thijssen a fost cel care a dat numele Insulei St. Francis.
În secolul al XIX-lea, zona de coastă a Arhipelagului Nuyts a servit ca bază pentru vânătorii de balene, în special Insula St. Peter şi Golfurile Fowlers şi Streaky.
Apele arhipelagului sunt protejate în cadrul Parcului de Conservare. Localizat la 15 kilometri în largul coastei, Parcul de Conservare are o suprafaţă de 4000 de kilometri pătraţi şi include 22 de insule şi recife, fiind habitatul unor specii rare sau aflate pe cale de dispariţie. Insulele se remarcă printr-un relief cu stânci de granit, cupole calcaroase şi dune de nisip de mari dimensiuni. Pe Insulele St. Peter şi Eyre se întâlnesc păduri de mangrove.
Din punctul de vedere al biodiversităţii, zona este unică în Australia de Sud, datorită influenţei curentului subtropical Leeuwin, care se amestecă cu apele reci ale curentului Flinders, dând naştere unui ecosistem aparte.