Amplasată în Caucazul Sudic, între Marea Neagră și Marea Caspică, Armenia își extinde granițele până în Turcia, Georgia, Azerbaidjan și Iran.
Pe teritoriul Armeniei, locuit din timpuri străvechi, s-au stabilit, în mileniul I î.Hr., armenii, unul dintre cele mai vechi comunități etnice din Asia Anterioara.

Popor indo-european stabilit în Asia Mică la sfârșitul mileniului II – începutul mileniului I î.Hr., armenii ocupă prin infiltrare pașnica teritoriile regatului Urartu. În condițiile căderii puternicului stat sclavagist Urartu s-au pus bazele regatului armean, care la scurtă vreme a fost încorporat în Imperiul Ahemenizilor și apoi, după cucerirea macedoneană, în cea a Seleucizilor.

peisaj Armenia

Capitală a Republicii Armene şi casă pentru mai mult de 1 milion de locuitori, Erevanul este de fapt cea mai mare comunitate de armeni din întreaga lume. Mândrie şi loc de refugiu de-a lungul secolelor pentru încercatul popor martir armean, Erevanul a reuşit să sfideze negurile istoriei, devenind în prezent un oraş extrem de original, cu un aer primitor şi misterios în egală măsură. Erevanul de astăzi este unul dintre cele mai vechi oraşe din întreaga lume locuite neîntrerupt. Acum mai bine de 2 800 de ani, pe locul actualului Erevan, se înălța fortăreaţa Erebuni.

Orașul construit pe malul râului Hrazdan a fost asediat în nenumărate rănduri de armatele invadatoare ale persanilor, otomanilor şi ruşilor imperiali. A fost ruinat de numeroase cutremure naturale, fiind situat pe o zonă cu o intensă activitate seismică. Cumplitul cutremur din secolul al XVII-lea a distrus aproape toate clădirile oraşului. Din acest motiv, puţine clădiri istorice mai pot fi admirate în prezent. Oraşul a fost ales capitală odată cu independenţa statului armean, declarată în anul 1918.

Armenia parcuri

Parcurile din Erevan sunt inima vie a oraşului, locuri pline de verdeaţă unde toţi locuitorii indiferent de vârstă vin sa se relaxeze. Parcul Victoriei cuprinde monumentul Mamei Armenia, precum şi numeroase vestigii şi piese de armament rămase aici din perioada sovietică. Cel mai vechi parc este celebul Parc al Îndrăgostiţilor, renovat recent, are un aer japonez peste care s-a suprapus armonios omniprezentul spirit armean al locurilor. Parcul Copiilor şi Fântâna Cântătoare sunt alte parcuri-grădini care merită văzute.

Conform tuturor ghidurilor turistice, un taxi este cea mai bună opţiune pentru a ajunge în oraş, costând în medie echivalentul a 10$, dar se găsesc şi autobuze publice care fac acelaşi lucru în schimbul a 0,7$, cât costă un bilet până în centrul istoric al Erevanului.

Prezența muzeelor în oraș este idispensabilă de cultura locului, astfel că numeroase colecții valoroase au ajuns la Muzeul Parajanov , situat în casa memorială a cunoscutului regizor Serghei Parajanov. Un alt muzeu de neratat este Sarayan, fiind situat pe strada cu acelaşi nume. Muzeul de Artă Modernă Cafesjian, adăposteşte colecţii valoroase care au aparţinut lui Gerard Cafesjian, Arshile Gorky, Andy Warhol şi Marc Chagall. La fel de impresionantă este Galeria Naţională de Artă. Muzeul Erevanului prezintă toată istoria oraşului, începănd din paleolitic până în prezent. De asemenea, turistul poate vizita şi Muzeul Artizanatului în Lemn, unde se pot admira obiecte de artizanat precum mobilierele vechi, toate lucrate în stil armenesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.