Arta cientica sau cinetismul reprezinta un tip de arta moderna caracterizat prin prezenta elementelor aflate in miscare sau care depind de acest proces fizic. De cele mai multe ori, elementele aflate in miscare sunt actionate de puterea vantului, de un sistem motorizat sau chiar de catre cel care ia contact cu opera de arta cinetica, insa exista si situatii in care se pune mai mult accentul pe iluzia optica care ofera senzatia ca un anumit sistem se afla in miscare. Acest tip de arta poarta numele de “op art”, sau arta optica.
Arta cinetica imbina numeroase tehnici si stiluri care fac ca aceasta forma moderna de manifestare artistica sa fie cat se poate de variata si interesanta.
Arta cinetica reprezinta o combinatie armonioasa dintre arta si stiinta si este un tip de arta unica in adevaratul sens al cuvantului.
Scurta istorie a artei cinetice
Desi opere de arta cinetica par sa ne inconjoare la tot pasul, aceasta denumire nu este cunoscuta tuturor. Chiar daca acest mijloc de reprezentare artistica a fost recunoscut oficial in jurul anilor 1950, popularitatea sa nu a crescut considerabil de-a lungul anilor.
Arta cinetica a luat nastere din ideea futuristilor care au caracterizat perioada de inceput a secolului XX. Ideea realizarii unor sculpturi in miscare a apartinut lui Alexander Colder (1898-1976), a carui imagine este asociata cinetismului, artistul fiind considerat unul dintre precursorii acestui curent.
Dupa cum am spus si anterior, termenul de “arta cinetica” a fost introdus in jurul anului 1950 printr-o deosebita expozitie de opere de arta caracteristice acestui curent. Expozitia a fost denumita “Le Mouvement” (in traducere “miscarea”) si face referire stricta la procesul fizic implicat in acest fenomen artistic, si a fost gazduita de “Galeria Denise René” din Paris. Acest eveniment a fost unul de referinta pentru promovarea artei cinetice si inca de atunci s-a dovedit unicitatea acestei manifestari artistice.
In anul 1979, in cadrul unei conferinte organizate la Universitatea Cambridge s-a afirmat ca teoria constructivismul este cea care sta la baza artei cinetice. In acest fel, teoria constructivista presupune ca oamenii de stiinta si artistii sa colaboreze pentru a-si atinge scopul comun. Mai mult decat atat, s-a dorit ca prin arta cinetica sa se reduca distanta dintre doua “culturi”, dintre latura umanistica si cea stiintifica, prin crearea unor opere care sa combine armonios stiinta cu creativitatea si imaginatia. Nu doar arta cinetica a fost influentata de teoria constructivita, ci numeroase alte forme de manifesari culturale.
Jack Burnham, autorul eseului “Beyond Modern Sculpture”, a afirmat ca arta cinetica a pornit de o premisa foarte simpla: avand in vedere ca manifestarile artisice ale secolului XX, cum ar fi fotografia sau cinematografia, reprezentau lumina si miscarea ca elementele principale, ideea scriitorului mentionat anterior a fost aceea ca arta poate fi creata din lumina si prin aplicarea principiului fizic al miscarii.
De-a lungul timpului, arta cinetica a resimtit influenta altor mijloace de exprimare artistica precum avangarda.
Tipuri de arta cinetica
In ceea ce priveste operele de arta care apartin acestui curent, ele pot fi impartite in mai multe categorii.
In mod normal, exista doua tipuri de arta cinetica. Unul dintre acestea este arta care presupune existenta obiectelor aflate in miscare. Aceste opere de arta sunt concepute pe baza unor elemente, de obicei sculpturi, puse in miscare de sisteme electrice sau utilizand forta naturala a vantului sau a apei. Unul dintre artistii reprezentativi pentru aceasta categorie este Nick Diemel. Acesta a conceput sculpturi cinetice din lemn care au un mare impact asupra privitorului in momentul in care nu se afla in miscare, insa in momentul in care sculpturile sunt puse in miscare frumusetea operei in sine este de-a dreptul covarsitoare.
Cea de a doua categorie a artei cientice este aceea bazata pe folosirea iluziilor optice. Acest tip de arta cinetica presupune imbinarea iluziei optice cu imaginea, pentru ca privitorul sa perceapa miscarea chiar daca aceasta nu exista. Dupa cum am afirmat si in randurile de inceput ale acestui articol, aceasta categorie face parte si din arta optica.
Arta cinetica ofera un adevarat spectol celor care o privesc, acest mijloc de exprimare artistica oferind creatorilor sansa sa perceapa intr-un mod diferit functia estetica a artei si sa o combine armonios cu regulile stricte ale fizicii.
Cu adevarat interesant.