Se pare ca micile feline, lumea lor fascinanta si mai ales comportamentul lor atat de nobil au facut ca pisicile sa se transforme intr-un subiect frecvent abordat in domeniul artistic, in special in latura vizuala a acestuia. Asa se face ca arta cu pisici, indiferent daca este vorba despre fotografie, sculptura sau pictura, prinde din ce in mai mult contur si impresioneaza ochiul intr-un mod placut.
De ce arta cu pisici?
Pentru ca felinele domestice au jucat inca din cele mai vechi timpuri un rol important in viata oamenilor ele devenind un adevarat simbol al echilibrului, al elegantei si al frumusetii. In jurul pisicilor s-a creat chiar si un adevarat cult, zeita Bast – zeita Pisica devenind echivalentul protectiei parentale si al fertilitatii.
In afara faptului ca sunt simbolul elegantei si al frumusetii, motivele pentru care pisicile au reprezentat si inca reprezinta un subiect interesant pentru lumea artei sunt numeroase:
• Sunt independente si tocmai acest lucru le face atat de interesante
• Sunt excelente animale de companie
• Sunt jucause
• Sunt iubitoare insa, in acelasi timp pot fi si foarte nesuferite
• Pisicile torc si ne relaxeaza
• Dau din coada pe ritmul muzicii
• Se gudura pe langa stapanul lor pana cand primesc ceea ce li se cuvine, intr-un cuvant au o personalitate unica si foarte puternica.
Asa se face ca operele de arta care infatiseaza pisici exista inca din cele mai indepartate timpuri, evoluand impreuna cu aceste minunate animale. Ba mai mult decat atat, pe acest subiect au fost elaborate ample teorii, teorii ale esteticii „pisicesti”.
Iata cateva exemple de opere de arta care au ca subiect principal minunatele feline surprinse in ipostaze care mai de care mai diferite si in diverse tipuri de relatie cu oamenii.