Din punct de vedere artistic, erotismul a fost, se pare, unul dintre cele mai vechi mijloace de exprimare, legaturile fizice fiind transpuse in plan artistic pentru a comunica un anumit mesaj. Arta erotica primitiva reprezinta un subiect important si in acelasi timp delicat pentru intreaga istorie a artei.

Nu de foarte mult timp au fost decoperite cateva dintre primele exemple concrete ale artei primitive in Germania, opera fiind o sculptura in fildes, veche de aproximativ 36 000 de ani, care prezinta o femeie ale carei forme sexuale sunt de-a dreptul exagerate. Cele mai vechi exemple de arta erotica primitiva dateaza de peste 77 000 de ani si au fost descoeprite pe teritoriul Africii, insa nu foarte clar reprezentate asa cum este sculptura gasita in Germania.

Cu toate acestea, despre arta erotica primitiva se poate vorbi cel mai clar in cazul oraselor antice Pompeii si Herculaneum. Exemple concrete ale artei erotice pe teritoriile in care vechile orase au fost construite au inceput a fi descoperite inca din primii ani ai secolului al XVIII-lea. Simbolurile erotice descoperite in aceasta regiune i-au impresionat pe toti istoricii si criticii de arta, inscriptiile, desenele si sculpturile descoperite avand chiar si tenta pornografica, trecand cu mult peste limita erotismului. Pe langa operele de arta descoperite, numeroase unelte si obiecte casnice aveau, de asemenea, tenta erotica, fapt care i-a determinat pe criticii de arta si pe istorici sa ajunga la concluzia ca moravurile usoare si comportamentul sexual exagerat erau considerate o parte naturala a umanitatii, nefiind privite deloc cu ochii prin care societatea de azi priveste erotismul si sexualitatea. Si tocmai aceasta atitudine ostila fata de erotismul care a caracterizat cultura si civilizatiile antice a facut ca foarte multe dintre descoperiri sa fie din nou ascunse in anul 1819 de catre regale Francis I dupa ce a vizitat expozitia de arta erotica primitiva a orasului Pompeii, gazduita de Muzeul National.

Din punct de vedere istoric, artistic si cultural, importanta celor doua orase antice care au disparut in momentul in care celebrul vulcan Vezuviu a erupt este enorma. Din punct de vedere artistic, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, cele doua orase ofera un adevarat spectacol, ce este drept un spectacol privit cu scepticism de catre foarte mult artisti si critici de arta. Arta celor doua orase antice este prin definitie o arta erotica si contureaza moralitatea si moravurile romanilor sau, dupa cum sunt de parere unii critici de arta, reprezinta o forma de exprimare artistica ce poate avea rolul de a amuza cetatenii sau de a transmite un anumit mesaj.

Arta romana primitiva, Foto: logsoku.com
Arta romana primitiva, Foto: logsoku.com

Numerosi istorici au incercat de-a lungul timpului sa caracterizeze din punct de vedere social si cultural cele doua orase. Oraul Pompeii a fost catalogat drept orasul luxului, orasul moravurilor usoare, caracteristica atribuita in special persoanelor care faceau parte din inaltele clase sociale. Dupa cum am mentionat si anterior, operele de arta descoperite, opere erotice prin definitie, pot infatisa evenimente reale, care chiar s-au petrecut, avand in vedere si numeroasele opere literare sau documente care atesta erotismul drept una dintre caracteristicele societatii romane. Pe langa operele de arta au fost descoperite si bijuterii, obiecte casnice, fresce si chiar obiecte de mobilier cu o puternica tenta erotica.

Atat in orasul Pompeii, cat si in Herculaneum, sexualitatea era o caracteristica principala a vietii culturale si sociale, bineinteles fara a cunoaste limite. Picturile erotice intalnite la tot pasul nu reprezentau la acea vreme nimic imoral, sa nu mai vorbim despre actele sexuale despre care se crede ca erau publice. Pe langa sculpturi, picturi si alte obiecte de arta care au fost descoperite, spectacolele erotice nu lipseau nici ele din fructuoasa lume artistica a romanilor. Acesta este si motivul pentru care actul sexual a devenit unul explicit, avand in vedere ca spectacolul in sine instiga la orgii. Baile din Pompeii sunt cunoscute pentru aceste orgii publice.

Dupa cum am mentionat si in randurile de inceput, unele obiecte descoperite nu reprezentau opere de arta in adevaratul sens al cuvantului, ci erau simple obiecte casnice. Asa este cazul clopteilor care, de fapt, reprezinta un falus.

Numeroase opere de arta, atat fresce cat si sculpturi, il infatiseaza pe Priap, zeul sexului si al erotismului. Si, dupa cum am spus de-a lungul articolului, foarte multe desene au fost descoperite direct pe peretii cladirilor, considerandu-se la un moment dat ca acestea reprezentau un fel de reclama a serviciilor oferite de catre femeile de moravuri usoare. Mai mult decat atat, picturile murale erau realizate pe casele unor persoane din inaltele clase sociale.

De asemenea, in baile publice, adevaratul loc al desfraului, se regasesc numeroase astfel de picturi murale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.