Arta interactiva reprezinta o categorie a artei moderne bazata pe instalatie, un tip de arta aparut in jurul anilor ’20 care presupune folosirea unor obiecte dispuse in plan 3D si care imbina diferite forme de exprimare artistica. Arta interactiva presupune ca spectatorul sau privitorul sa participe creativ la desavarsirea operei de arta in sine. In unele cazuri, opera de arta isi atinge scopul in momentul in care este privita, insa in alte cazuri aceasta presupune ca privitorul trebuie sa se contopeasca cu o lucrare care apartine acestei arte pentru ca opera respectiva sa poata fi considerate o opera de arta in sine.

De cele mai multe ori, operele care apartin acestei arte sunt realizate cu ajutorul diverselor programe in concordanta cu anumite fenomene fizice. Desi arta interactiva a aparut in jurul anilor ’20, abia in anul 1990 a devenit cunoscuta in lumea intreaga. De la debutul artistilor si pana in prezent, numeroase muzee din intreaga lume au imbratisat expozitii interesante care gazduiesc acest tip de manifestare artistica, aceasta arta continuand sa se dezvolte in umbra culturii urbane.

Arta interactiva, Foto: joseluisbojorquezcamara.blogspot.ro
Arta interactiva, Foto: joseluisbojorquezcamara.blogspot.ro

Scurta istorie a artei interactive

Conform afirmatiilor artistului si teoreticianului Maurice Benayoun, primele evidente ale acestui tip de arta dateaza inca din vremurile stravechi, originile acestei arte fiind reprezentate de operele lui Parrhasius, unul dintre cei mai importanti pictori ai Greciei antice, asa cum au fost descrise de catre Plinius. In secolul al V-lea i.Hr. Zeuxis, un alt pictor important, a incercat sa dezvaluie tuturor picturile lui Parrhasius prin inlaturarea cortinei care le acoperea, devenind in acest fel un element foarte important al operei de arta in sine. In acest fel putem spune ca arta interactiva nu se rezuma doar la utilizarea unor programe computerizate, aceasta arta in cadrul careia privitorul are un rol vital datand inca din cele mai vechi timpuri.

Cu toate acestea, aceasta arta nu a reinviat decat in jurul anului 1920 printr-o opera care apartine lui Marcel Duchamp – Rotative plaques verre. Opera de arta presupunea ca privitorul sau sa rasuceasca mecanismul si sa se indeparteze un metru pentru a vedea rezultatul final si pentru ca opera de arta sa capete sens.

Arta interactiva cunoaste o noua pauza, pana in anul 1960, atunci cand acest mijloc de exprimare artistica a inceput sa ia amploare in special din considerente politice. Din anul 1970 incep sa fie introduse noi mijloace tehnologice printre care filmarile complexe si informarea prin satelit, pentru a se stabili cu exactitate influenta acestor mijloace de informare asupra oamenilor obisuiti. Inceputul anilor ’90 aduce mari schimbari in ceea ce priveste tehnologia, dar si viziunea artistica, cresterea in popularitate a computerelor personale si a Internetului avand un efect major asupra artei. Arta interactiva a devenit in aceasta perioada un adevarat fenomen si in acelasi timp s-a creat un nou mijloc de exprimare artistica. Artistii au inceput sa utilizeze cat mai des diverse procedee tehnologice pentru a produce opere de arta diferite in functie de categoriile carora le sunt adresate, fara a uita in acest fel ca privitorul este parte componenta a operei de arta.

Arta interactiva a facut ca vechile reguli ale artelor traditionale sa se diminueze, totul fiind permis. Sculptori, arhitecti, pictori si designeri au imbratisat acest mijloc de manifestare artistica, arta interactiva manifestandu-se in domenii precum dans, muzica si chiar teatru.

Aportul privitorului in arta interactiva

Dupa cum am spus si in randurile anterioare, privitorul reprezinta elementul cheie pentru arta interactiva, spre deosebire de arta traditionala in cazul careia privitorul nu aduce niciun fel de aport pentru savarsirea operei in sine. De cele mai multe ori, arta interactiva se bazeaza pe programe computerizate, legatura dintre calculator si creatorul operei fiind una foarte stransa.

Impactul estetic pe care l-a avut si il are in continuare acest tip de arta este unul imens, avand o mare influenta asupra mai multor domenii dupa cum am aratat si in randurile anterioare. Adeptii mijloacelor traditionale de manifestare artistica sunt si ei de parere ca programele folosite in arta interactiva au rolul de a diminua defectele artelor traditionale, in special in ceea ce priveste design-ul si arhitectura.

In intreaga lume exista numeroase muzee si galerii care gazduiesc evenimente si expozitii bazate pe arta interactiva, precum si competitii care ofera posibilitatea tinerilor artisti sa se afirme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.