Arta neoconceptuala reprezinta miscarea artistica si culturala ce s-a manifestat intre anii 1980-1990, fiind influentata de arta conceptuala manifestat intre 1960-1970.
Scurta istorie a artei neoconceptuale
Foarte multe dintre ideile conceptualismului au fost imbratisate cu foarte mult interes de catre artistii vremii, acestia numindu-se cu desavarsire “artisti conceptuali”. Idei precum anit-obiectificarea, critica la adresa societatii, satira la adresa politicii, influenta artei digitale au continuat sa fie subiectele si temele principale abordate de catre artistii contemporani, in special in randul artistilor bazati pe arta electronica, arta computerizata sau instalatie.
Miscarea artistilor conceptualisti din Moscova a incercat coruperea si distrugerea ideologiei socialiste imbratisand strategiile artei conceptuale. Artistii de referinta ai acestui grup au fost Ilya Kabakov, Komar si Melamid, Viktor Pivovarov si Eric Bulatov.
In acelasi timp in Statele Unite s-a format gruparea artistilor neoconceptualisti la sfarsitul anilor ’70, inceputul anilor ’80, cele mai importante figuri ale acestui curent fiind Jenny Holzer, Louise Lawler, Richard Prince, Barbara Kruger, Damien Hirst si John LeKay. Damien Hirst a fost expatriat, iar ideile sale s-au concretizat in cadrul “YBA- Young British Artists” o grupare de tineri artisti din Londra, grupare ce a activat la sfarsitul anilor ’80. Acesti artisti au fost numiti neo-conceptuali.
Arta neoconceptuala a fost caracterizata drept o miscare artistica a ideilor si s-a concretizat in special in pictura si fotografie. Cu toate acestea, au existat numeroase controverse legate de arta neoconceptuala avand in vedere cu multe dintre manifestarile acestor artisti au fost considerate ilegale. De exemplu, unele dintre operele de arta neoconceptuala erau create pe baza unor opere care apartineau altor artisti, acestea fiind sterse, modificate si chiar distruse pentru a exprima alte idei, idei neoconceptuale.
Artistii contemporani considera ca ideile artistilor neoconceptuali nu au fost niciodata bine organizate.