De-a lungul timpului, cultura si arta au suferit numeroase transformari, evoluand in acelasi timp cu intreaga omenire si cu societatea in general. Arta secolului XX mai este denumita si arta moderna deoarece, la sfarsitul secolului al XIX-lea, modernismul devine cel mai important curent artistic manifestat diferit de la o cultura la alta, insa urmand aceeasi tematica.

Incepand cu secolul al XIX-lea cultura, dar si stiinta, sufera transformari rapide datorita schimbarilor sociale si economice. Daca statornicia este cuvantul care caracterizeaza cel mai bine curentele artistice aparute pana in secolul XX, modernitatea presupune o succesiune rapida a stilurilor artistice, curentele urmandu-se si influentandu-se reciproc.

Dezvoltarea rapida a societatii incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea, si continuand in secolul XX, si schimbarile importante au influentat intr-o foarte mare masura modul in care mijloacele de exprimare artistica sunt percepute de catre populatie. Acest lucru a dus la impartirea categoriilor artistice in cultura populara si cultura superioara (moderna) astfel incat, numeroase miscari artistice au reevaluat formele estetice, culorile, mijloacele de exprimare artistica, transmiterea si intelegerea mesajului si multe alte aspecte ale proiectelor artistice. Unul dintre factorii cre au influentat intr-o foarte mare masura arta secolului XX este tehnologia, in sensul ca dezvoltarea rapida a tehnologiei nu doar ca a avut un mare impact asupra artistilor, dar in foarte multe dintre cazuri a constituit chiar subiectul operelor de arta. Mai mult decat atat, arta secolului XX este influentata intr-o mare masura si de importantele conflicte politice si militare caracteristice acestui secol.

Evolutia artei in secolul XX

La sfarsitul secolului al XIX-lea, impresionismul, care a revolutionat in adevaratul sens al cuvantului tehnicile artistice, folosirea culorii si tehnicile pentru realizarea peisajelor, a reprezentat curentul artistic care a ajutat la punerea bazelor altor importante curente artistice si culturale in secolul XX, printre care se numara fauvimsul, cubimsul, expresionismul, dadaismul, suprarealismul, suprematismul, expresionismul abstract, arta pop, op arta sau arta optica, minimalismul si nu in ultimul rand postmodernismul, curente artistice care s-au manifestat in numeroase domenii si care au schimbat in adevaratul sens al cuvantului perceptia asupra artei.
Criticii de arta au remarcat faptul ca arta secolului XX, privita in totalitate, este diferita de cea a secolelor precedente, ba mai mult decat atat, si din punct de vedere artistic, nu doar politic, secolul XX a fost denumit secolul pluralismului.

Artistii secolului XX, din punctul de vedere al viziunii artistice, al scopurile si al tehnicilor folosite, pot fi si ei considerati fie experimentalisti inovatori – cei care cauta sa schimbe viziunea artistica, scopurile lor in aceasta privinta nefiind bine delimitate si precise ceea ce cu siguranta duce la aparitia unor greseli; isi construiesc tehnicile de-a lungul timpului iar inovatia apare abia spre sfarsitul vietii artistice, sau pot fi considerati conceptualisti – cei care isi exprima emotiile, ideile si trairile, au scopuri clare ceea ce le permite sa isi aleaga cu precizie tehnicile sa isi limiteze abilitatile artistice si sa creeze sistematic. Insa, aspectul cel mai important al invoatorilor conceptualisti este delimitarea vechilor concepte de ceea ce este nou. In acest fel, conceptualismul a introdus notiunea de “arta ca idee” si in acest fel se schimba modul in care mijloacele de exprimare artistica sunt privite.

Louis Welden Hawkins, Foto: vintageephemera.blogspot.ro
Louis Welden Hawkins, Foto: vintageephemera.blogspot.ro

Una dintre miscarile artistice de referinta pentru secolul XX este art nouveau (in traducere din limba franceza – arta noua). Art nouveau respinge tehnicile folosite in mijloacele de exprimare artistica caracteristice secolului precedent. Art nouveau isi are radacinile in arta sfarsitului de secol XIX, scopul sau fiind crearea unor opere de arta complexe care sa imbine creativ pictura, desenul, scultpura si arhitectura. Din acest motiv, art nouveau s-a concretizat in ample opere arhitecturale, din moment ce unele dintre cele mai importante opere de arta care apartin acestei miscari artistice sunt camere intregi sau chiar locuinte in care elementele mentionate anterior sunt imbinate conform tehnicilor art nouveau.

Citește și:  Casa memorială Vasile Alecsandri și copilăria poetului

Unii critici de arta au afirmat ca art nouveau reprezinta o miscare de tranzitie, aceasta facand legatura dintre arta secolului al XIX-lea si ceea ce va avea sa se transforme in modernismul specific secolului XX.
Dintre cei mai importanti reprezentati ai acestei miscari ii putem enumera pe Alphonse Mucha, Antoni Gaudi, Hector Guimard, Gustav Klimt, Victo Horta si Henry de Toulouse-Lautrec.

O alta miscare artistica importanta pentru secolul XX este fauvismul, un curent artistic aparut in Franta la inceputul secolului XX. Manifestat in pictura, fauvismul a reprezentat un nou mijloc de interpretare a formelor si a culorilor, artistii alegand sa reprezinta lumea reala in culori puternice si forme simple. Cei mai importanti reprezentanti ai miscarii fauviste sunt Henri Matisse si Andre Derain.
Cubimsul reprezinta o noua forma de manifestare artistica a secolului XX, bazele sale fiind puse de catre Georges Braque si Pablo Picasso. Cubismul a reprezentat una dintre cele mai importante miscari artistice ale secolului, impregnand o noua viziune asupra artei.

In randurile de inceput ale acestui articol am afirmat ca tehnologia a avut un mare impact asupra artei, reprezentand in foarte multe cazuri subiectul operei de arta. Acesta este si cazul futurismului, curent artistic aparut in Italia secolului XX din fascinatia pentru tehnologie, pentru rapiditatea evolutiei societatii, pentru viteza, respingand arta traditionala. Cel care a initiat aceasta miscare artistica a fost Filippo Tomasso Marinetti. Printre cei mai importanti reprezentanti ai futurismului se numara Umberto Boccioni, Luigi Russolo si Gino Severini.

O miscare artistica de amploare in secolul XX este expresionismul, aparut in Germania. Dupa cum spune si numele, expresionismul are la baza exprimarea directa a sentimentelor, trairilor si emotiilor, acest curent fiind manifestat atat in pictura, muzica, scultpura cat si in literatura. Dintre reprezentantii de seama ai picturii expresioniste ii putem aminti pe Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde si Erick Heckel, iar reprezentatii literaturii de acest gen sunt Franz Kafka, James Joyce si August Strindberg.

Alaturi de expresionism, expresionismul abstract presupune manifestarea intr-un mod mai agresiv si, dupa cum spune si numele – abstract, a trairilor, a emotiilor si sentimentelor.

Imortele de Stefan Lucian, Foto: canvaspaintingart.com
Imortele de Stefan Lucian, Foto: canvaspaintingart.com

Arta secolului XX in Romania

Nu putem incheia articolul despre arta secolului XX fara o scurta incursiune in arta romaneasca a acestei perioade. Romania cunoaste o perioada infloritoare de la inceputul secolului XX pana la intrarea in razboi, perioada cunoscuta si sub numele de “la belle époque”. In aceasta perioada se da o lupta crancena intre traditionalism si modernism.

In perioada de inceput a secolului XX, artistii intorsi de la studiile din strainatate pasesc pe teritoriul natal pentru a se exprima din punct de vedere artistic sau intelectual. Unul dintre pictorii de seama ai acestei perioade este Stefan Luchian care, influentat fiind de arta straina, lupta impotriva artei oficiale romanesti.

Perioada interbelica este una plina de schimbari pentru arta romaneasca, influentele cubismului si ale modernismului incepand sa prinda contur. Arhitectura si sculptura sufera, de asemenea, schimbari constructive.
Dupa incheierea celui de al Doilea Razboi Mondial, arta romaneasca intra in umbra din cauza presiunii comuniste. In toata perioada comunista dreptul la libera exprimare a artistilor si nu numai este suprimat, domeniile artistice fiind manipulate de sistem, fiind introdus un asa-numit “realism socialist”. Orice forma de manifestare artistica reprezinta o forma de manifestare si prezentare a “omului nou”, operele de arta reprezentand in acelasi timp succesul regimului comunist si evolutia tarii.

Dupa cum am mentionat si anterior, schimbarile sociale, politice si economice au influentat intr-o foarte mare masura evolutia artei la nivel mondial in secolul XX.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.