Arta vintage sau arta retro se refera la operele de arta realizate la jumatatea secolului XX. Secolul XX poate fi caracterizat prin existenta a numeroase curente artistice, insa ceea ce astazi numim arta retro sau arta vintage se refera nu neaparat la o opera de arta in sine, ci la un adevarat stil de viata.

Fenomenul vintage a inceput sa ia amploare cu cativa ani in urma, in special in ceea ce priveste moda si decoratiunile interioare. Daca ar trebui sa definim cuvantul vintage, cel mai des echivalent care se citeste pe buzele celor care apreciaza acest stil este “invechit”. Si intr-o mare masura, traducerea este corecta, deoarece si latinescul “retro” face referire la ceea ce s-a petrecut in trecut, la ceea ce este invechit. Spre deosebire de “antic”, vintage face referire la ceva mai vechi de 25 de ani, cuvantul antic folosindu-se pentru a caracteriza obiectele, eveniemntele, ideile unei perioade mai vechi de 100 de ani. Cu toate acestea si arta victoriana poate fi considerata ca facand parte din arta vintage, influentele stilul victorian regasindu-se cu precadere in cultura vintage.

Arta vintage, Foto: porncake.blogspot.ro
Arta vintage, Foto: porncake.blogspot.ro

Scurta istorie a artei vintage

Sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial a adus mari schimbari in intreaga lume, schimbari care tin atat de ordin politic, social, dar si cultural, cultura trecand prin numeroase schimbari incepand de la jumatatea secolului XX. Una dintre cele mai interesante perioade care au urmat razboaielor este perioada hippie. Stilul hippie isi are originile in Statele Unite, datand din jurul anilor ’60 pentru ca ulterior aceasta subcultura sa se raspandeasca rapid in intreaga lume. Perioada si stilul hippie nu vor fi uitate niciodata. Ca raspuns impotriva culturii hippie a fost introdusa moda vintage, in cea de a doua jumatate a anilor ’60. Treptat, moda vintage s-a trasformat intr-o adevarata arta si intr-o adevarata cultura.

In ceea ce priveste moda, arta vintage a pornit de la ideea ca hainele nu se demodeaza, ci ele transmit alt mesaj de la o perioada la alta. Spre deosebire de stilul hippie, scopul vestimentatiei vintage era acela de a defini persoanlitatea celui care poarta anumite haine si accesorii in combinatii care mai de care mai inovatoare.

Pe langa moda, arta vintage a cuprins si alte domenii cum ar fi fotografia, decoratiunile interioare si chiar si presa. Un exemplu intersant de arta vintage il reprezinta revistele aparute dupa anii ’60. Desenele realizate pot intra in sfera artei conceptuale si sunt definitorii pentru epoca vintage.
Mestesugarii priceputi s-au lasat purtati de valul “vintage” si au adus schimbari in stilul arhitectural si in ceea ce priveste realizarea obiectelor de mobilier si a celor decorative, acestea fiind considerate in prezent ca facand parte din arta vintage.

Ideea care sta la baza artei vintage este aceea ca artistul care imbratiseaza aceasta forma de manifestare este liber sa isi exprime ideile referitoare la un anumit curent si la o anumita perioada. Paradoxul este ca, desi arta vintage a aparut ca un curent impotriva stilului hippie, in prezent ce era considerat ca facand parte din curentul hippie, este considerat ca fiind vintage, deoarece, prin definitie, vintage inseamna invechit, iar stilul hippie este si el invechit.

Stilul vintage, Foto: sunflamydamsel.blogspot.ro
Stilul vintage, Foto: sunflamydamsel.blogspot.ro

Stilul vintage

Si in prezent, insa in special in anii trecuti, cu totii eram bombardati de replica “se poarta stilul vintage”, iar doamnele, domnisoarele si chiar si domnii nu au inceput sa se documenteze cu referire la acest curent, ci au inceput sa isi innoiasca garderoba cu haine care apartin trecutului.

Interesant este ca stilul vintage nu cunoaste o periodizare anume, deoarece ce a fost la moda in anii ’20 sau in anii ’80 intra tot in categoria vintage. Iar ceea ce astazi este la moda in ceea ce priveste hainele, accesoriile sau decoratiunile vor reprezenta adevarate simboluri ale artei vintage in anii care vor urma.

In anii trecuti, dupa cum am spus si anterior, am fost de-a dreptul bombardati de blog-uri, targuri, magazine si consignatii prin intermediul carora “arta” vintage era comercializata. De la accesorii pana la obiecte de mobilier, de la haine pana la reviste vechi, arta vintage a devenit atat de comerciala incat targurile erau organziate in fiecare weekend iar incasarile erau uriase. Iar preturile hainelor sau al accesoriilor vintage era destul de ridicat, avand in vedere ca vechimea lor depasea 25 de ani. Majoritatea blogurilor de profil ne indemnau sa cautam in cuferele bunicelor pentru a descoperi vechile haine si accesorii care, purtate intr-o asemenea perioda, vor transmite un cu totul si cu totul alt mesaj.

Dupa cum am spus si anterior, curentul vintage s-a transformat intr-un adevarat stil de viata, existand numeroase persoane care aleg sa traisca intr-un mod specific trecutului, nu doar sa se imbrace in hainele care erau la moda in anii ’20 sau sa poarte accesoriile moderne in acea perioada, ci sa asculte muzica specifica, sa isi construiasca locuinta si sa o decoreze conform regulilor vintage si sa aiba un comportament specific perioadei respective.
Stilul vintage a fost si inca este abordat de numeroase vedete chiar si de pe plaiurile autohtone, acest stil oferind fiecarui iubitor posibilitatea de a oferi o noua interpretare intr-un mod cat se poate de original.

Colectionari de arta vintage

Chiar si in prezent, arta vintage inca este la mare cautare, principala caracteristica a acestor obiecte fiind aceea ca timpul si-a pus amprenta asupra lor, oferindu-le acel aer de nostalgie. Arta vintage se poate transforma intr-o colectie impresionanta, nu putini fiind cei care detin astfel de colectii. O astfel de colectie permite oricui sa deschida o poarta in trecut, deoarece presupune o documentare acerba. Colectiile de arta vintage pot cuprinde obiecte vestimentare vechi, care au apartinut unor persoane importante ale epocilor trecute, sau care au fost confectionate de un anumit creator de moda, pot cuprinde accesorii inedie, bijuterii, obiecte de mobilier, decoratiuni, postere, reviste, carti, scrisori si documente.

Arta vintage i-a inspirat si pe iscusitii mesteri handmade care nu au ezitat sa realizeze accesorii care sa ii transpuna pe iubitorii stilul vintage in epoca pe care o indragesc.
Asadar, arta vintage poate fi caracterizata prin rezistenta, bogatie de forme, linii si culori, puritate si nostalgie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.