Astenia de primăvară nu este o boală. Este o stare de oboseală temporară, pe care o resimt foarte mulţi oameni la trecerea dintre anotimpuri, caracterizată prin apatie, pierderea tonusului, diminuarea atenției, dificultăți de concentrare, intoleranță la zgomote, la lumină, vâjâit în urechi, amețeli uneori, irascibilitate, dureri musculare, cefalee, alterări ale somnului etc.
Serotonina, hormonul fericirii, este produsă de organism sub influența luminii. Nivelul său scade iarna, când organismul este mai puțin expus la lumină, și crește atunci când zilele devin mai lungi. Dacă temperatura crește, corpul are nevoie de timp pentru a se adapta.
În plus, sosirea primăverii declanşează o scădere a sintezei melatoninei, hormonul care reglează ciclul somn-veghe, şi pe care îl producem în cantitate mai mare iarna. Apoi, pe măsură ce temperaturile cresc, vasele de sânge se dilată și tensiunea arterială scade. Acest lucru se poate manifesta ca o senzație de oboseală sau chiar de epuizare.
Pentru a fi puternici şi echilibraţi, pentru a ne susţine sănătatea fizică şi psihică, există nenumărate metode, al căror efect a fost demonstrat de-a lungul timpului. Corpul, ca şi spaţiul în care locuim, aşteaptă “marea curăţenie de primăvară” şi vom descoperi că, respectând câteva reguli simple, nu numai că organismul îşi va redobândi energia, dar şi starea de spirit se va schimba în bine şi, în scurt timp, vom fi într-o formă excelentă. Iată 5 metode pentru a lupta împotriva asteniei de primăvară:
Uleiurile esenţiale – o sursă de vitalitate şi energie în prag de primăvară. Un parfum de casă pentru o atmosferă plăcută
Uleiurile esenţiale, cunoscute şi utilizate de secole pentru proprietăţile lor benefice, pot fi un adjuvant minunat în demersul nostru firesc de a ne redobândi, odată cu primăvara, energia şi vitalitatea diminuate în timpul lunilor de iarnă.
Nimic nu este mai reconfortant, pentru timpul petrecut acasă, decât un spaţiu curat, armonios, benefic pentru sănătate, pentru buna noastră dispoziţie. O serie de studii recente au arătat că simţul nostru olfactiv ne influenţează major, inclusiv la nivel subconştient, experienţele mentale, emoţiile, memoria, comportamentul, judecăţile morale. Mai mult, potrivit experimentelor, doar un sfert dintre mirosuri generează emoţii pozitive, restul provocând reacţii de aversiune.
În afară de plimbările în aer liber, un excelent mijloc de a combate astenia de primăvară constă în a ne acorda un timp pentru a rearanja, redecora şi împrospăta interiorul locuinţei, să-l facem să strălucească şi să corespundă personalităţii noastre, deoarece, în felul acesta, vom spori energiile pozitive, ne vom îmbunătăţi starea de spirit, vom fi mai sănătoşi şi mai optimişti.
Pe lângă eliberarea încăperilor de obiecte inutile, igienizarea și ordonarea spațiului, lustruirea mobilierului, curățarea geamurilor, aerisire zilnică, valorificarea la maximum a luminii naturale etc., folosirea unor uleiuri esenţiale – câteva picături de ulei aromaterapie – puse într-o lampă de uleiuri esenţiale, alungă oboseala şi stresul, cresc energia vibraţională a locuinţei, au efecte benefice de necontestat asupra stării fizice şi psihice şi dau casei amprenta olfactivă specifică.
Fie că este vorba de ulei de lavandă (cu efect calmant), pin, brad (cu proprietăţi imunostimulatoare), ulei de trandafiri (combate durerile de cap), mentă (stimulează activitatea cerebrală, înviorează), iasomie, paciuli, lemn de santal etc. – fiecare miros corespunde unui beneficiu bine definit şi poate fi de mare ajutor pentru a depăşi astenia de primăvară, dar şi pentru o stare de bine în orice moment.
Alimentaţie variată şi echilibrată pentru a combate astenia de primăvară
Alimentaţia sănătoasă – variată şi echilibrată – trebuie să fie o preocupare constantă, dar mai ales în perioada în care organismul nostru se confruntă cu astenia de primăvară şi cu schimbările aduse de acest anotimp.
Este recomandat de către nutriţionişti ca orele de masă să fie respectate, pe cât posibil, micul dejun să ofere suficientă energie (şi să nu omitem consumul de cereale, de preferat cereale integrale, datorită conţinutului lor de fibre), cinele să fie mai ușoare și luate cu cel puțin două ore înainte de culcare, pentru ca digestia să nu perturbe somnul.
Efecte rapide în confruntarea cu astenia de primăvară putem obţine dacă avem în vedere principiile de bază ale dietei mediteraneene, una dintre cele mai sănătoase, cu excepţionale efecte asupra calităţii vieţii (dietă care figurează, din 2010, pe lista Patrimoniului cultural imaterial al omenirii, întocmită de UNESCO).
Principiile acestei diete, pe care o putem valorifica şi noi, cu uşurinţă, sunt reprezentate, de regulă, sub forma unei piramide. La baza piramidei sunt alimente care trebuiesc consumate frecvent, chiar zilnic, şi care vor oferi organismului nutrienţii de care are nevoie, mai ales la început de primăvară – legume (roşii, castraveţi, ceapă, conopidă, usturoi, cartofi, spanac etc., în cantităţi mari), fructe (proaspete şi uscate), cereale integrale; condimente, ierburi aromatice (pătrunjel, oregano, rozmarin, turmeric, scorţişoară, ghimbir, chili, ardei iute etc.). Condimentele şi ierburile aromatice nu numai că dau savoare preparatelor, dar ajută la limitarea cantităţii de sare, zahăr, grăsimi, ceea ce este esenţial pentru sănătate.
Pe următoarele etaje ale piramidei alimentare se află uleiul de măsline (cu puternice proprietăţi antioxidante), ouăle şi produsele lactate fermentate, carnea de peşte (cel puţin de două ori pe săptămână).
Vitaminele C, D şi Magneziul – vârfuri de lance în lupta cu astenia de primăvară
Nu întâmplător, alimente de sezon precum urzicile, loboda, salata, ceapa verde, ştevia, leurda, ridichiile etc. sunt recomandate în dieta de primăvară (pe lângă fructe şi celelalte legume crude), în lupta cu astenia de primăvară, deoarece sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre.
Vitaminele şi substanţele minerale (micronutrienţii) sunt indispensabile organismului şi, după lunile de iarnă, organismul are nevoie mai mult ca oricând de acestea, deoarece absenţa sau cantitatea insuficientă de vitamine si minerale în corp (ca şi supradozajul) influenţează procesele biochimice ale organismului.
Cu excepţia vitaminei D şi a vitaminei K (pe care organismul nu le poate sintetiza singur), aportul de vitamine depinde strict de alimentaţie. Vitamina D este o substanţă nutritivă pe care organismul o produce în mod natural atunci când ne expunem la soare, de aceea plimbările în aer liber, primăvara, sunt absolut necesare. Vitamina D este importantă pentru creşterea imunităţii şi întărirea oaselor (pentru că reglează nivelul de calciu şi fosfor), poate contribui şi la sănătatea musculaturii, la reglarea ritmului cardiac, la diminuarea stărilor depresive şi la menţinerea unei stări generale de bine.
Vitamina C este esenţială în lupta cu astenia de primăvară, aducând nenumărate beneficii – apără organismul de atacurile infecţioase, virale sau bacteriene, este un puternic antioxidant natural, ajută la absorbţia fierului, la sinteza colagenului etc.
Magneziul, pe lângă alte beneficii pe care le aduce organismului (îmbunătăţeşte funcţia respiratorie, asigură buna funcţionare a sistemului muscular, întăreşte imunitatea) are şi un rol important în lupta împotriva oboselii (implicit a asteniei de primăvară) şi susţine activitatea cerebrală (contribuie la crearea sinapselor intre neuroni, la menţinerea echilibrului mental).
Hidratarea – apă şi iar apă!
60 – 65% din corpul nostru este apă. Apa endogenă (produsă de organism) este de aproximativ 0,3 litri, din alimente s-ar mai putea lua în jur de 0,7 litri. În condiţiile în care organismul elimină zilnic în jur de 2,5 litri, cantitatea de care avem nevoie pe zi este de 1,5 – 2 litri de apă (în afara celei provenite din alimentaţie).
Apa este necesară pentru aproape toate procesele din organism – digerarea alimentelor, absorbţia substanţelor nutritive, funcţiile creierului, termo-reglare, eliminarea toxinelor etc. Toate celulele noastre au nevoie de apă, în absenţa acesteia corpul pierzându-şi vitalitatea, intervenind oboseala, ameţeala, pulsul accelerat, crampe musculare şi diverse afecţiuni.
Prin urmare, echilibrul hidric al organismului trebuie asigurat constant, iar în această perioadă, când poate interveni şi astenia de primăvară, cu atât mai mult. Pentru a ne face o obişnuinţă din hidratarea corectă, ar trebui să bem apă la aproximativ aceleaşi ore (cel puţin un pahar mare de apă dimineaţa, la fiecare masă alte două pahare şi încă două, mari, după-amiaza).
Benefic este şi obiceiul de a consuma, pentru fiecare ceaşcă de cafea, şi un pahar cu apă, iar puţină lămâie adăugată apei este şi un foarte bun alcalinizant pentru organism, pe lângă aportul de vitamina C. Cu cât ne vom obişnui să consumăm apă cu plăcere, cu atât avantajele vor fi mai vizibile.
Activitate fizică moderată, în aer liber – spectacolul primăverii, antidot pentru astenia de primăvară
În anotimpul rece, procesele biologice, vrând-nevrând, sunt mai lente, dar, odată cu primăvara, pe măsură ce lumina creşte, iar spectacolul inconfundabil al naturii ne încântă simţurile, organismul are nevoie de ajutor, pentru a-şi redobândi vitalitatea şi pentru a înfrânge astenia de primăvară.
Pe lângă metodele menţionate anterior, pentru a combate astenia de primăvară şi care pot fi uşor de urmat, trebuie să avem în vedere şi bucuria pe care ne-o pot oferi plimbările în aer liber şi activităţile fizice moderate (chiar şi numai mersul pe jos). În felul acesta vom asigura o mai bună oxigenare a celulelor, o mai bună calitate a somnului, iar stresul cotidian va deveni o amintire.
Urmând aceşti paşi ne vom simţi mai puternici, vom avea mai multă energie, mai mult entuziasm în tot ceea ce avem de făcut şi vom înţelege că sănătatea este ca o grădină – trebuie cultivată şi îngrijită!