Atelierul de ceramică Colibaba este situat în localitatea Rădăuţi din judeţul Suceava, în incinta Muzeului Etnografic, fiind locul unde artistul olar Florin Colibaba realizează piese unice de ceramică. Acesta este reprezentantul celei de-a cincea generaţii dintr-o familie cu o tradiţie de 240 de ani în olărit, fiind în prezent singurul ceramist din ţară care lucrează artă tradiţională.

Florin Colibaba a învăţat secretele modelării lutului de la bunicul său Constantin Colibaba (1900 – 1975), olarul care a revoluţionat ceramica tradiţională românească, preluând motive din arta populară (cercul, spirala, punctul, lacrima, steaua etc.) şi transpunându-le în mod original pe diferite obiecte. Atelierul lui Constantin Colibaba datează din anul 1875 şi a fost inclus în Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.

imagine-cu-gospodaria-atelier-a-olarului-constantin-colibaba-1875-din-radauti-judetul-suceava.jpg

Farfuriile, oalele, cănile, ulcioarele şi tăvile sunt decorate după specificul ceramicii de Kuty, cu elemente unice reprezentând motive florale, geometrice, zoomorfe şi chiar scene biblice sau de muncă, care ilustrează viaţa şi preocupările ţăranilor.

Diferenţa dintre ceramica tradiţională de Kuty şi ceramica de Rădăuţi constă în culorile folosite. În ceramica de Kuty se folosesc alb, verde, galben şi maroniu, simbolizând cele patru anotimpuri, în timp ce cea de Rădăuţi îmbină verdele şi maroul.

gospodaria-atelier-a-olarului-constantin-colibaba-1875-din-radauti-judetul-suceava.jpg

Atelierul Colibaba este deschis pentru vizitatori, iar aceştia pot vedea de la început până la sfârşit procesul de realizare al vaselor de lut şi pot chiar achiziţiona diferite obiecte. Meşterul Florin Colibaba petrece jumătate din an la atelierul de lângă Koln, din Germania, iar cealaltă jumătate în cel din Rădăuţi.

fotografie-cu-gospodaria-atelier-a-olarului-constantin-colibaba-1875-din-radauti-judetul-suceava.jpg

Colibaba a luat parte la numeroase expoziţii şi târguri, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, lucrările sale fiind expuse în Germania, Franţa, Elveţia, Suedia şi Statele Unite. Multe dintre creaţiile sale aparţin patrimoniului unor muzee ca Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României sau fac parte din colecţii particulare.

prim-plan-cu-gospodaria-atelier-a-olarului-constantin-colibaba-1875-din-radauti-judetul-suceava.jpg

De-a lungul celor 240 de ani, familia Colibaba a contribuit semnificativ la păstrarea și promovarea olăritului ca formă de artă. Acest atelier nu este doar un loc de producție, ci un adevărat muzeu viu, unde vizitatorii pot învăța despre istoria și tehnicile specifice olăritului.

Florin Colibaba participă frecvent la târguri de meșteșuguri și expoziții, unde demonstrează tehnicile sale și împărtășește poveștile din spatele fiecărei creații. Aceste evenimente sunt oportunități excelente pentru a înțelege importanța păstrării tradițiilor într-o lume modernă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.