Atlascopcosaurusul apartine grupului ornithopodelor si a fost un dinozaur de talie mica care a populat zonele impadurite, cat si regiunile polare sudice in vremurile de demult cand Australia incepuse sa se separe de Antarctica, cu aproximativ 121-96 de milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului inferior.
Acest animal preistoric se asemana cu o gazela de azi, era erbivor, se hranea cu plante si ace de conifere si se deplasa biped. Membrele anterioare aveau cate cinci degete prevazute cu gheare rezistente care in lungime depaseau pe cele ale dinozaurilor carnivori.
Acestea erau folosite in special pentru scobirea in suprafetele inghetate. Membrele posterioare erau mai mari si mai musculoase, se terminau cu cate patru degete si gheare ascutite, aveau tibia mai lunga decat coapsa, fapt ce arata ca Atlascopcosaurusul era un alergator excelent – o calitate importanta pe care se baza pentru a se proteja de atacurile dinozaurilor pradatori. Coada lunga si flexibila il ajuta in mentinerea echilibrului in mersul sau biped si in schimbarea brusca a directiei, prin miscarea ei dintr-o parte in alta, mai ales atunci cand fugea din fata dusmanilor.
Capul sau mic si ingust se termina cu un bot alungit si maxilare adaptate sa rontaie chiar si plantele mai dure. In fata pe maxilarul superior se aflau incisivii, iar in spate se gaseau numerosi dinti ascutiti care se ascuteau permanent. Cand se rupeau sau cadeau erau inlocuiti imediat cu altii noi, ce cresteau in acelasi loc din osul falcii de dedesubt. Atlascopcosaurusul rupea manunchiurile de plante cu ajutorul ciocului si a incisivilor ascutiti, apoi isi umplea camerele bucale din zona obrajilor la fel cum fac hamsterii de azi si le maruntea in timp cu ajutorul dintilor din spate.
Atlascopcosaurusul traia in grupuri mici, se muta mereu dintr-un loc in altul, fiind mereu in cautare de noi adaposturi si plante tinere pentru a se hrani. Era bine adaptat la conditiile climatice vitrege – la temperaturi cuprinse intre 0-10ºC, la noptile polare ce tineau cate doua luni – fara a fi nevoit sa evite iernile polare foarte aspre prin migratii de lunga durata.
Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Victoria, in partea sud-est a Australiei, in anul 1984. Acestea de-a lungul timpului au fost acoperite cu straturi de nisip, pamant, namol, care dupa sute de milioane de ani s-au pietrificat ca o stanca, acest lucru a facut ca scoaterea lor sa fie foarte greu de realizat.
In sustinerea acestui proiect dificil – pentru a se ajunge la straturile de fosile – un rol important l-a avut compania Atlas Copco (o mare producatoare de echipamente, utilaje, masini si tehnologie de minerit) care a dorit sa ajute cu echipamente moderne de foraj la escavarea zonei respective. In cele din urma, dupa ce s-a sapat un tunel de 60 m s-au scos la lumina aproximativ 85 de fragmente de oase fosilizate ale unei noi specii de dinozaur.
Pe baza acestor fosile paleontologii Thomas Rich si Patricia V. Rich au descris aceasta specie in anul 1989 si au numit-o Atlascopcosaurus loadsi, dupa numele companiei Atlas Copco in semn de multumire pentru asistenta si ajutorul oferit de managerul principal de atunci – Loudsom William. Lungimea unui Atlascopcosaurus adult a fost estimata la 2-4 m si greutatea la 50 kg.
Dinozaurul Atlascopcosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Hypsilophodontidae.