Mare parte din ceea ce stim despre atmosfera si clima lui Neptun provine de la sonda Voyager 2. Atmosfera lui Neptun este similara cu a celorlalte planete mari din sistemul solar – este compusa in mare parte din hidrogen si heliu, si contine urme de metan, apa, amoniac si alte elemente. Insa, spre deosebire de celelalte planete gazoase din sistemul solar, atmosfera planetei Neptun are o proportie mai mare de elemente inghetate. Metanul prezent in atmosfera superioara a planetei este cel care ii da acesteia nuanta luminoasa de albastru.

La cele mai mari altitudini, unde atmosfera lui Neptun atinge spatiul, aceasta este compusa din aproximativ 80% hidrogen si 19% heliu. Exista deasemenea urme de metan. Lumina pe care o vedem provenind de la Neptun este de fapt lumina reflectata de la soare. Desi Neptun este lovita de tot spectrul de lumini, acele urme de metan din atmosfera absorb lumina de la capatul rosu al spectrului, permitandu-i luminii albastre sa iasa in afara. Culoarea atmosferei lui Neptun este mai luminoasa decat cea a atmosferei lui Uranus, care este similara – astronomii nu sunt siguri de ce exista o asemenea diferenta dramatica intre cele doua planete.

Norii aflati la nivelul superior apar in punctul in care presiunile sunt suficient de scazute pentru ca metanul sa se condenseze. Astronomii au fotografiat acesti nori de mare altitudine in timp ce formau umbre pe stratul de nori de dedesubt. Mai adanc in interiorul lui Neptun, temperaturile ajung pana la 0 grade Celsius, iar aici s-ar putea forma nori de apa. Ca si in cazul celorlalte planete, atmosfera lui Neptun este impartita in benzi distincte de furtuni. De fapt, cele mai rapide vanturi din sistemul solar se pot gasi pe Neptun – acestea pot atinge pana la 2400 de kilometri pe ora. Unele furtuni pot creste foarte mult si pot exista pentru o perioada lunga de timp. Neptun are si el o pata (Marea Pata Intunecata), similara cu Marea Pata Rosie de pe Jupiter.

Vanturile de pe Neptun

. Ati putea crede ca o asemenea planeta rece ar fi inghetata si inchisa, cu un climat aproape inexistent. Dar acest lucru nu este adevarat. De fapt, clima de pe Neptun este Neptun este cea mai indepartata planeta de soare, temperaturile sale ajungand pana la -218 grade Celsiusuna din cele mai violente din sistemul solar. La fel ca Jupiter si Saturn, Neptun are benzi de furtuni care incercuiesc planeta. Desi vanturile de pe Jupiter pot atinge viteza de 550 de kilometri pe ora (de doua ori mai mari decat viteza celor mai puternice uragane de pe Pamant), acestea nu se compara nici pe departe cu cele de pe Neptun.

Astronomii au cronometrat vanturile de pe Neptun si au ajuns la viteze cuprinse intre 2100 si 2400 de kilometri pe ora. Dar cum se poate ca vanturile de pe Neptun sa ajunga la asemenea viteze mari? Astronomii cred ca temperaturile scazute de pe Neptun ar putea avea de-a face cu acest lucru. Temperaturile scazute ar putea reduce frecarea in sistem, prin urmare, vanturile pot calatori mai repede pe Neptun.

Planeta Neptun, Foto: aswathigalaxy.wordpress.com
Planeta Neptun, Foto: aswathigalaxy.wordpress.com

In timpul survolarii sale din 1989, Voyager 2 a descoperit Marea Pata Intunecata de pe Neptun. Similara cu Marea Pata Rosie de pe Jupiter, aceasta este o furtuna care masoara 13 000 x 6600 de kilometri. Cativa ani mai tarziu, Telescopul Spatial Hubble nu a reusit sa vada Marea Pata Intunecata, insa a putut vedea furtuni diferite. Acest lucru ar putea insemna ca furtunile de pe Neptun nu dureaza la fel de mult ca pe Jupiter sau Saturn. Vremea activa de pe Neptun s-ar putea datora in parte caldurii sale interne. Desi Neptun se afla mult mai departe de soare decat Uranus si primeste doar 40% din lumina soarelui, temperaturile de la suprafata acestor doua planete sunt aproximativ similare. De fapt, Neptun radiaza de 2,61 de ori mai multa energie decat primeste de la soare. Aceasta caldura este suficienta pentru a forma cele mai rapide vanturi din sistemul solar.

Diferente de temperatura

Cand ne gandim la polii de pe Pamant, stim ca acestia sunt cele mai reci locuri de pe planeta, insa in cazul planetei Neptun lucrurile stau invers. Noile imagini ale polului sud arata ca acesta este de fapt cu 10 grade mai cald decat restul planetei Neptun. Totusi, nu trebuie sa uitam ca temperatura este totusi foarte scazuta (in jur de -200 de grade Celsius). Este evident ca, planeta Neptun este diferita de planeta noastra. Distanta de la Neptun la soare este de 30 de ori mai mare decat de la Pamant la soare. Acest lucru inseamna ca doar 1/900 din lumina soarelui ajunge pe Neptun, fata de ceea ce primim noi pe Pamant. Totusi, acest procent este suficient pentru a incalzi polul sud, care in prezent este inclinat catre soare. Temperaturile din aceasta regiune sunt indeajuns de ridicate pentru ca gazul metan, care in mod normal este inghetat in atmosfera superioara, sa se poata scurge in afara. Acest lucru ii ajuta pe oamenii de stiinta sa explice de ce exista o abundenta de molecule de metan in atmosfera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.