Saturn este una dintre planetele sistemului nostru solar, ocupand mai exact al saselea loc in functie de distanta de la Soare si fiind pe locul doi ca marime, cea mai mare planeta din cadrul sistemului solar fiind desigur Jupiter. Saturn este insa vazuta ca un gigant plin de gaz, alaturi de planete precum Neptun, Uranus si Jupiter, toate fiind destul de mari, purtand numele de „Corpuri Joviane”, mai exact „corpuri sau planete care ii seamana lui Jupiter”. Se spune ca Saturn a primit denumirea dupa numele unui Zeu in mitologia romana, guvernator al zilei de sambata, pe numele sau Saturnus, care are aceleasi calitati ca si zeul grec Kronos, fiind echivalentul acestuia, insa despre simbolurile si puterile lor vom vorbi in cadrul articolelor de astrologie.

Saturn1

Atmosfera planetei Saturn are in compozitie mici cantitati de heliu, cat si hidrogen, dar si altele, motiv pentru care este numita o planeta gigant gazoasa. Totusi structura sa interna pare sa nu fie la fel, deoarece are in componenta gheata si piatra, catre mijloc, acestea fiind acoperite de hidrogen de natura metalica, care alcatuiesc chiar un strat gros insa spre exterior, stratul de gaz este si mai gros. Atmosfera de pe aceasta planeta este foarte calma, desi au fost descoperiti factori foarte interesanti de o intensitate admirabila. Este vorba despre vanturile care pot atinge o viteza incredibila de pana la 1.800 de kilometri pe ora fiind mult mai intense decat vanturile ce apar pe planeta Jupiter. Campul magnetic al lui Saturn are o putere destul de mare care intervine intre atmosfera planetei noastre – Pamantul, si intre campul magnetic al planetei Jupiter.

Saturn este o planeta foarte interesanta mai ales pentru ca are acel sistem fascinant de inele in jurul sau, a caror componenta este realizata in mare parte de mici particule de deseuri de roca, cantitati de praf si mici portiuni de gheata. In jurul lui Saturn se invart aproximativ 61 de sateliti, acesta fiind numarul cunoscut pana acum de cercetatori, fara a pune la mijloc si particulele din interiorul inelelor care roiesc. Cel mai gigant satelit al planetei Saturn este binecunoscutul Titan, acesta ocupand chiar locul nmarul doi in intreaga galaxie, ca si marimea unui satelit. Pe locul intai este satelitul Gaminede, care orbiteaza in jurul lui Jupiter. Titan este cunsocut ca fiind un satelit de dimensiuni mai mari decat planeta Mercur, el fiind pana acum singurul descoperit ca avand o consistenta destul de importanta, din cadrul Sistemului nostru Solar.

Saturn are o forma de sfera oarecum aplatizata, aceasta fiind data mai mult de combinatia care se realizeaza intre starea sa fluida, densitatea relativ mica si rotatia deosebit de rapida. Catre poli planeta este turtita, iar in zona ecuatorului este bombata. Razele sale de la ecuator cat si cele de la poli, difera foarte mult ca si marime cat si ca densitate, ele sunt destul de variate. Saturn este poate singura planeta care are o astfel de forma pronuntata in ciuda faptului ca si restul corpurilor ceresti din cadrul sistemului solar sunt sferice, insa ele nu sunt atat de bine conturate. O alta caracteristica care defineste si deosebeste totodata planeta Saturn de restul planetelor din sistemul solar este si faptul ca densitatea sa este cunoscuta ca fiind singura mai mica fata de cea a apei, chiar daca spre centrul sau, densitatea este mai mare fata de cea a apei, spre exterior aceasta se micsoreaza. Planeta Saturn are masa de 95 de ori mai mare fata de cea a Terrei, insa comparatia nu este nici pe departe fascinanta, fata de cea a planetei Jupiter care este de 318 ori mai mare.

Structura interna a lui Saturn nu a fost descoperita in totalitate, ceea ce inseamna ca nu se pot formula decat ipoteze vagi pe baza acesteia. Interiorul sau pare sa fie similar cu cel al lui Jupiter, insa nucleul sau mic fiind alcatuit din roca, ce are de jur imprejur heliu si hidrogen. Miezul lui Saturn este insa mai dens fata de cel al Terrei, fiind totusi similar, avand deasupra hidrogen metalic, care la randul sau este inconjurat de hidrogen de natura lichida, cat si de heliu, si la mai bine de 1000 de kilometri fata de acestea apar si urme de gheata. Se spune ca miezul lui Saturn ar fi foarte fierbinte, in ciuda componentei sale, iar temperatura sa estimata este de pana la 11.700 de grade celsius, iar energia pe care o radiaza este de aproape trei ori mai mare fata de energia pe care o primeste de la soare.

Saturn11

Astfel ca clima lui Saturn pare sa fie destul de greu de inteles, mai ales tinand seama de faptul ca are un mecanism definit printr-o compresie foarte lenta din punct de vedere gravitational, un fenomen care nu lasa loc explicatiei producerii de caldura. Totusi se pare ca asa numita ploaie de heliu care are loc la suprafata sa poate sa reprezinte un proces extra care ajuta la creearea caldurii catre interiorul sau, picaturile fiind cele care degaja astfel o temperatura incinsa datorita faptului ca realizeaza frecare, trecand mai usor prin hidrogen.

Atmosfera lui Saturn pare sa aiba un fel de benzi dispuse paralel, care totusi nu sunt atat de bine „desenate” ca cele ale lui Jupiter, ele avand o forma mai lata catre ecuatorul planetei. Elementele caracteristice si structurile specifice lui Saturn determina in general o clima blanda, calma, insa in anul 1990 cu ajutorul telescopului Hubble a putut fi observata o grupare imensa de nori chiar langa ecuatorul gigantului de gaz, o furtuna care nu a mai putut fi vazuta patru ani mai tarziu pe cand Voyagerul a fost folosit pentru observarea unei alte furtuni. Se spune ca fenomenul aparut in anul 1990 are un caracter repetitiv, el aparand odata la 30 de ani, cu aproximatie. La baza lui Saturn au fost prezente astfel de fenomene in anii 1876, 1903, 1933 respectiv 1960, deci cu repetivitate la o perioada de aproximativ de trei decenii. Totusi cea din 1933 a fost si este in continuare cea mai populara. Se aproximeaza in functie de aceasta ”regula” ca in anul 2020 ar fi posibil un alt fenomen similar in atmosfera lui Saturn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.