Australia, denumita oficial Commonwealth of Australia, este practic singura tara care ocupa un teritoriu intreg, ocupand si cea mai mare parte din Oceania sau Australasia. Este a sasea tara ca marime a suprafetei in lume, iar pe teritoriul sau are mai multe insule, cea mai mare fiind cunoscuta ca fiind insula stat – Tasmania. Australia este din punct de vedere politic o federatie, totodata si o monarhie constitutionala parlamentara. La inceputurile sale, tara a fost folosita practic ca un loc in care erau deportati detinutii de catre autoritatile britanice. Ca orice alta tara, Australia s-a format din colonii, cu pasi mici dar siguri, astfel incat in anul 1787, o flota ce pleaca de pe teritoriul englez spre tinuturile ce aveau sa fie Australia, din portul Portsmouth, sub comanda lui Arthur Filip, avea nici mai mult nici mai putin de 1000 de oameni.

Australia1

Proviziile ce le aveau cu ei insa nu au ajuns prea bine si nici recoltele nu au fost bogate datorita climatului secetos, insa solutia a venit rapid: se trimite o corabie in Batavia pentru provizii. A doua flota cu drum spre Australia va ajunge acolo cu 5 ani mai tarziu. Greutatile nu intarzie sa apara si asa incep masacrele intre aborigeni si populatia alba, acestia gandind ca Batony Bay era fie vazut d cerept cel mai oribil loc in care puteau ajunge detinutii, fie ca un loc unde se putea incepe o viata noua.

Primul guvernator a fost Arthur Filip, iar cel de-al doilea a fost Francis Grose. O serie de modificari, certuri, lupte, au loc pana in momentul in care se dezvolta agricultura si comertul. Detinutii de pe insula nu mai doreau sa se intoarca in tara lor si astfel ramaneau acolo pentru a lucra pamanturile ofiterilor, moment care trasa liniile unei noi civilizatii. Colonia primeste numele de pe atunci de New South Wales. In acea zona insa au loc neintelegeri nu numai cu aborigienii dar si cu irlandezii catolici, avand ca urmare masacrarea unor principali lideri ai irlandezilor. Incet, incet economia creste treptat, aceasta ascensiune fiind practic ca urmare a cantitatilor mari de lana si cereale ce erau exportate.

Australia11

Din punct de vedere geografic Australia este cea de-a sasea tara ca marime din lume, insa stiut drept cel mai micut si secetos continent, fiind si cea mai plata si joasa suprafata de uscat. Din suprafata continentului cam doua treimi reprezinta zonele semiaride sau aride, continand cea mai mare suprafata de desert. Este totodata si un continent lipsit de zone de relief, avand in vedere ca nu are rauri foarte mari si muntii putini pe care ii detine sunt in general josi.

Varful cel mai inalt de munte din Australia este apreciat ca fiind cel din Alpi, ce se numeste Varful Koscinsko si ajunge pana la 2.228 metri inaltime. Acest micut continent este structurat in trei regiuni, aceste fiind: Scutul Australiei de Vest, Marele Bazin Artezian si Platoul Estic. Pe acest continent exista o activitate seismica substantiala mai ales in Platoul Estic si in cel Vestic, iar activitatea vulcanilor a incetat de ceva timp, aproape de 5 milioane de ani in urma. Aceasta este una dintre trasaturile principale ale geografiei Australiei. O alta caracteristica definitorie ar fi aceea ca detine Marea Bariera de Corali, care este considerat a fi cel mai mare si mai frumos recif de corali din toata lumea, avand lungimea de peste 2000 de kilometri, fiind foarte bine vazuta chiar si din cosmos.

Marea Bariera de Corali
Marea Bariera de Corali

La nord Australia este vecina cu Indonezia, Papua Noua Guinee si Timorul de Est, avand ca margini cele mai cunoscute insule precum: Borneo, Javra, Noua Guinee, Sumatra si Timor. La sud are ca vecin pe Antarctica, iar la nord este marginita de Insulele din Pacific si finalmente la sud-est de catre Noua Zeelanda. Cele sase state ale Australiei sunt: Western Australia, Victoria, Tasmania, New South Wales, Queensland si South Australia. Orasele sale sunt: Canberra, Melbourne, Adelaide, Hobart, Perth, Sydney, Brisbane si Darwin.

Clima Australiei este pe masura reliefului sau, avand in vedere ca mai tot timpul este seceta. Pe acest continent, vara tine inca din luna decembrie durand pana la sfarsitul lunii februarie si sunt prezente valuri mari de caldura in mod regulat, termometrele indicand si temperaturi frecvente de 18 grade. De regula, regiunile din partile de coasta sunt umede, mai ales in partea estica si in Insula Tasmania. In unele regiuni anotimpurile alterneaza, astfel incat iarna este secetoasa, iar vara este umeda, tinand din luna noiembrie pana aproape de martie, iar coasta din partea de nord este cunoscuta ca avand ploi tropicale si conditii de tip musonic.

Tasmania
Tasmania

In partea insulei Tasmania iarna pate fi chiar si inzapezita ca in Varful Koscinsko, dar orasul Darwin, spre exemplu, are o medie de aproximativ 30 de grade in timpul verii si 27 de grade in timpul iernii. Cea mai voluminoasa cantitate de precipitatii cade pe timpul verii, iar in Sydney, de regula, precipitatiiile cad cam in aceeasi cantitate, dar pe tot timpul anului. Partea cea mai rece din Australia este cunoscuta ca fiind Tasmania, mai ales regiunea Hobart, care are temperatura medie aproximativ de 17 grade pe timp de vara si 12 grade pe timp de iarna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.