Azerbaijan este o republică la Marea Caspică, o națiune bogată în petrol și care se bucură de o importanţă strategică esențială în puterea geopolitică din Caucaz. Datorită locației, Azerbaijan a fost o poartă spre est și vest, iar țara era un punct de oprire important pe Drumul Mătăsii.

Având uimitorii Munți Caucaz la nord, văi cu vegetație luxuriantă la sud și întinderi mari semi-aride la mijloc, Azerbaijan este o țară frumoasă, cu un peisaj superb, deși a rămas un mister pentru călătorii moderni.

peisaj Azerbaidjan

Nordul Azerbaijanului era numit Albania din Caucaz în timpuri antice. În această zonă au avut loc multe conflicte între arabi, cazaci și turci. După secolul al XI – lea, teritoriul a intrat sub dominația turcilor, devenind un centru al religiei șiite musulmane și a culturii islamice. Teritoriul Azerbaijanului sovietic a fost achiziționat de Rusia de la perși. După revoluția bolșevică, Azerbaijan și-a declarat independența de Rusia, în mai 1918. Republica a fost cucerită de Armata roșie în 1920 și anexată Republicii Socialiste Sovietice Transcaucaze, în 1922. După căderea Uniunii Sovietice, în 1991, Azerbaijan și-a declarat independența.

Orasul Baku
Orasul Baku

Baku, capitala si cel mai mare oras din Azerbaijan, este situat in partea sudică a Peninsulei Apsheron, pe malul vestic al Marii Caspice. Numele Baku semnifică „Orașul zeilor”, denumit astfel chiar de profetul Zoroastru – Zarathustra, al cărui tată se spune că a venit din Peninsula Apsheron, unde a petrecut 20 de ani trăind într-o peșteră luminată de o flacără supranaturală. Menționat pentru prima dată în secolul al V-lea, orașul Baku are cel puțin 2000 de ani de existență. Capitala se constituie din trei părți: Vechiul Oraș – Ichari Shahar, Noul Oraș și orasul construit de fosta Uniune Sovietică.

Vechiul Oraș Ichari Shahar a păstrat o mare parte a zidurilor sale de apărare din secolul al XII-lea. În interior se află străzile înguste, întortocheate, pitorești, un labirint de alei înguste special concepute pentru a contracara vânturile puternice venite din largul Mării Caspice.

Turnul Maiden Tower
Turnul Maiden Tower

Turnul Maiden Tower, recunoscut ca simbolul arhitectural dominant al orașului Baku – Giz Galasy – este construit peste structurile anterioare, datând din secolele VII-VI i. Hr. Deși structura apare ca o fortareață, este accesibil pe latura de nord, unde există o scară abruptă de piatră, circulară, în interiorul zidurilor exterioare. Turnul, cu o înălțime de aproximativ opt etaje, se deschide pe acoperiș și oferă o vedere spectaculoasă a întregii capitale.

De asemenea, un obiectiv turistic încărcat de greutatea istoriei este și Palatul Shirvanshahs, datând din secolul al XV – lea, este una din perlele arhitecturii Azerbaijanului. Turistul care ajung în Azerbaijan, nu trebuie să uite să viziteze și Caravanserais – echivalentul hotelurilor din secolele trecute, unde caravanele de cămile se opreau de-a lungul vechilor rute comerciale.

Bucatele de zi cu zi constau în special din pâine, cereale fructe și legume. Ca o gustare între mese, locuitorii mănâncă bucățele de fructe înmuiate în iaurt.

Băutura tradițională este ceaiul negru cu cuburi de zahăr. Localnicii sunt niște gazde desăvârșite ce adoră să aibă invitați la masă. Cina poate dura și trei sau mai multe ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.