Parte din Azerbaidjanul istoric, Azerbaidjanul de Sud (sau Azerbaidjanul iranian) se află într-o zonă delimitată de Munţii Caucaz în nord, Marea Caspică la est, Iranul Central în sud şi lacurile Sevan şi Urmia în vest. Azerbaidjanul de Sud se întinde pe o suprafaţă de circa 200.000 de kilometri pătraţi, fiind locul unde au luat naştere şi s-au dezvoltat mai multe civilizaţii antice.
În secolul al XIX-lea, Azerbaidjanul istoric a fost divizat în două părţi, după războaiele dintre Imperiul Rus şi Iran din anii 1806 – 1813 şi 1826 – 1828. Astfel, în urma tratatelor de pace semnate la Gulustan în 1813 şi la Turkmenciai în 1828, o parte din Azerbaidjan a fost anexată Imperiului Rus, iar cealaltă Iranului. În anul 1991, Azerbaidjanul de Nord îşi proclamă independenţa faţă de Rusia şi devine actualul stat Azerbaidjan. Azerbaidjanul de Sud rămâne în continuare parte din Iran, iar în prezent aici locuiesc aproximativ 20 de milioane de azeri, număr superior celui din statul independent Azerbaidjan, cu o populaţie de circa 9,5 milioane.
Teritoriul Azerbaidjanului de Sud este străbătut de la nord la sud de lanţul muntos Zagros şi traversat de râurile Araks, Kîzîl Uzen şi Jaghatu. În rest, relieful este dominat de platouri de circa 1.500 – 1.800 de metri şi de depresiuni.