Babuinul Chacma (Papio ursinus) este cea mai mare specie de babuin care traieste in padurile si savanele din Africa de Sud, in Mozambic, Zambia, Namibia, Botswana.

La maturitate babuinul Chacma are lungimea corpului de 60-82 cm, greutatea de 15-30 kg si lungimea cozii de 53-84 cm. Femela este intotdeauna mai mica decat masculul si cantareste mult mai putin. Interesant la aceasta primata inteligenta este aspectul capului care se aseamana cu cel al cainelui, are botul lung, cu niste creste osoase care ii creeaza un aspect oarecum colturos.

Dentitia este puternica, este prevazuta cu colti fiorosi, enormi. Aparent buzele dau impresia ca sunt foarte mobile, pungile obrajilor foarte bine dezvoltate, iar ochii foarte adanciti in orbite au irisul de culoare inchisa si arcadele osoase foarte pronuntate. Blana care acopera intregul corp are nuante de culori ce variaza de la cenusiu-galbui la maro spre negru.

Membrele anterioare si posterioare sunt negre, iar zona din jurul botului este mai luminoasa. Conformatia corporala ii da posibilitatea sa fie un catarator excelent si, de asemenea, sa se deplaseze cu foarte mare indemanare si pe sol.

Babuinul Chacma
Babuinul Chacma

Fiind o specie omnivora, hrana sa variaza foarte mult, de la radacini, frunze, bulbi, tuberculi si seminte la mici vertebrate si insecte. Unitatea sociala la acesti babuini este de grup – alcatuit din masculi, femele si puii lor – iar modul lor de comunicare este atat prin gesturi cat si prin voce.

Obisnuiesc sa se deplaseze impreuna in cautarea hranei si sa fie foarte atenti si prevazatori, sa se fereasca de serpii de care se tem foarte mult. La femela perioada de gestatie este de 6 luni, dupa care naste mereu cate un pui. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 3-5 ani, iar speranta de viata in conditii de captivitate este de 45 de ani.

Babuinul Chacma esto specie cu risc de disparitie redus. Totusi localnicii nu-i agreeaza foarte mult mai ales atunci cand produc pagube insemnate in plantatii, culturi si vii.

Video – Babuinul Chacma (Papio ursinus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.