In perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 83 de milioane de ani in urma a trait dinozaurul Bagaceratops – un exemplar primitiv al grupului de ceratopside – care avea dimensiunea corpului mica de aproximativ 1 m, inaltimea de 50 cm si greutatea de aproximativ 25 kg. Acest animal preistoric popula zonele aride cu vegetatie saraca, de pe teritoriul unde acum se afla Mongolia si se hranea ca orice erbivor cu diferite specii de plante, in special ferigi primitive, conifere, plante cu flori.
Privit in ansamblu acest dinozaur prezenta multe asemanari cu ruda sa apropiata Protoceratopsul – care a trait in aceeasi perioada si in aceeasi zona. Ambii aveau craniul triunghiular, iar botul se termina cu un cioc cornos cu margini ascutite, dar lipsit de dinti.
Partea din spate a maxilarelor prezenta numeroase masele cu ajutorul carora erau maruntite si plantele mai tari. Spre deosebire de Protoceratops la Bagaceratops scutul osos de forma triunghiulara ca o creasta putin ingrosata ce se intindea in partea posterioara a craniului era mult mai mic si nu prezenta orificii acoperite cu piele. De asemenea, deasupra botului avea un corn mic, al carui rol nu se cunoaste cu exactitate. Un astfel de corn putin mai mare si mai ascutit aparea si la dinozaurul Avaceratops care popula zonele impadurite si malurile apelor in aceeasi perioada a Cretacicului superior.
Membrele anterioare si posterioare erau la fel de robuste, adaptate perfect sa sustina greutatea animalului in mersul sau patruped, iar coada lunga, rigida si groasa era tinuta mereu in pozitie orizontala. Labele erau robuste se terminau cu degete groase si gheare copitate.
Ochii erau mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, ii osigurau o vedere panoramica asupra imprejurimilor, insa marimea corporala destul de redusa si mersul greoi il facea sa fie o prada usoara pentru uriasii pradatori care traiau in acele vremuri. Cel mai mare dusman al acestui pasnic Bagaceratops era nemilosul Tyrannosaurus Rex.
Ramasitele sale fosile au fost descoperite de catre cercetatorii mongoli si polonezi care au facut o expeditie in anul 1970, in Desertul Gobi, in Mongolia. Pe baza studiilor facute asupra fosilelor, paleontologii Teresa Maryanska si Halszka Osmolska au facut o descriere in amanunt a acestei specii. Mai tarziu dinozaurul a fost numit Bagaceratops rozhdestvensky in onoarea palontologului A. K. Rozhdestvensky.
Majoritatea fosilelor sunt expuse la Institutul de Paleobiologie din Varsovia, din Polonia. In total s-au descoperit 20 de cranii partiale si 5 complete din care se remarca cel mai mare de cca. 17 cm lungime si cel mai mic de 4,7 cm. Acestea sunt marturie a ciclului de viata al acestui dinozaur si a anatomiei speciei.
Dinozaurul Bagaceratops face parte din ordinul Ornithischia, familia Bagaceratopsidae.