Băile termale din România, datorită proprietăţilor curative, precum şi a peisajului atrag anual mii de turişti atât din ţară, cât şi din străinătate. Apele termale sunt ape subterane care se caracterizează printr-un grad foarte mare de mineralizare, gaze, precum şi o temperatură ridicată a apei. Această combinaţie, în funcţie de afecţiunea persoanei, are reale veleităţi curative asupra organismului uman. Staţiunile turistice unde se desfăşoară un astfel de tratament curativ poartă denumirea de staţiuni balneare.

Balneologia este ştiinţa care se ocupă cu efectul apelor termale asupra organismului uman, precum şi stabilirea indicaţiilor sau contraindicaţiilor cu privire la diverse afecţiuni.

Apele termale din România au temperatura medie variind între 35-60 grade C, formându-se în zonele cu falii tectonice majore, ele fiind rezultatul unui tectonism accentuat (precum apele termale din vestul ţării) ori ca efect remanent al activităţii vulcanice neogene (cele din regiunea Carpaţilor Orientali).

Staţiuni cu ape termale se regăsesc în Băile Herculane, Calacea, Victoria, Călan (Munţii Apunseni), Boghiş, Geoagiu Băi, Băile Felix, Băile CalimSovata, Băile Govora, Vatra Dornei etc.

Băile termale Boghiş, situate la graniţa dintre Dacia ocupată de romani şi Dacia liberă (la 8km distanţă de castrumul roman Porolissum), se află localizate în localitatea Boghiş, judeţul Sălaj. Apele termale au caracter permanent, fiind extrase prin 3 foraje. Temperatura medie a apei este de 42 grade C, fiind folosită în tratarea problemelor locomotorii, a sistemului nervos periferic, artroze, poliartroze, boli ginecologice, colite biliare, boli renale.

Aceste ape termale sunt bogate în minerale sulfuroase, sodice, bicarbonate, fapt care amplifică efectul benefic asupra organismului uman.

Băile Herculane sunt cunoscute încă din 153 e.n., din perioada romană, ca un adevărat izvor de viaţă. Peisajul mirific, climatul de adăpost cu influenţe mediteranee, ape termale, vestigii arheologice din perioada romană recomandă staţiunea ca un veritabil pilon al turismului balnear românesc. Staţiunea a cunoscut faima încă din perioada ocupaţiei romane, când era vizitată de spuma Imperiului Roman, iar pe parcursul perioadei hasburgice proprietățile curative au păstrat faima staţiunii.

Astăzi, staţiunea deţine o bază de cazare de peste 4000 de locuri, atât în hoteluri, cât şi în pensiuni, iar baza de tratament şi agrement este foarte dezvoltată. Actualmente, există 16 foraje pentru captarea apelor termo-minerale, situate de-a lungul Văii Cernei. Temperaturile variază între 38.5 şi 62 grade C, debitul mediu zilnic fiind de 4000mc/zi.

baile-herculane-judetul-caras-severin.jpg

Afecţiunile şi bolile tratate în staţiunea Băile Herculane sunt: reumatism, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, afecţiuni ale aparatului respirator, afecţiuni ginecologice cronice, diabet în faza incipientă, intoxicaţii cu metale grele, boli digestive, boli oftamologice.

Contraindicaţii: tumori, TBC, sarcina, epilepsie, boli psihice, sindrom hemoragic.

Băile termale Geoagiu Băi, din judeţul Hunedoara, cunoscute încă din perioada traco-dacică reprezintă un punct-cheie pentru băile termale din România. În perioada ocupaţiei romane, izvoarele termale sunt captate, amenajate şi folosite în scopuri curative. După perioada retragerii romane şi până în secolul al XVI-lea, nu există menţiuni cu privire la staţiune, ceea ce induce ideea că băile au fost, temporar, abandonate.

Bolile tratate în cadrul băilor termale de la Geoagiu Băi: reumatism cronic, afecţiuni reumatice, afecţiuni articulare posttraumatice, afecţiuni neurologice periferice, afecţiuni ginecologice, afecţiuni dermatologice, endocrine, boli cardiovasculare etc.

Contraindicaţii: boli acute, sindrom hemoragic, epilepsie etc.

Băile termale Băile Felix, situate la 9km de oraşul Oradea (jud. Bihor), sunt o importantă staţiune termală din România, fiind vizitată anual de mii de turişti atât din ţară, cât şi din străinătate, indiferent de anotimp.

Staţiunea are o capacitate de cazare de aproximativ 7000 de locuri, atât în hoteluri, cât şi în pensiuni. Temperatura medie a apelor termale este de 45-110 grade C şi se datorează infiltraţiei apelor de suprafaţă până la adâncimi de 1000 m de unde se reîntorc ca ape termale şi ale sistemului de fractură tectonică. În urma cutremurului din 1834 şi a deplasării faliei tectonice, debitul s-a micşorat.

Apele termale de la Băile Felix se recomandă pentru: afecţiuni reumatice inflamatorii, afecţiuni ginecologice, afecţiuni neurologice periferice şi centrale, afecţiuni posttraumatice, boli de nutriţie şi metabolism etc.

Contraindicaţii există pentru boli infecţioase, boli venerice, tumori maligne, boli psihologice etc.

Apele termale din România sunt o sursă importantă pentru stimularea economică a zonei, pentru tratarea diverselor afecţiuni cronice. Fiecare poate profita de beneficiile acestei surse naturale de sănătate. Însă dacă aveţi anumite afecţiuni cronice, înainte de a urma un tratament cu ape termale, este recomandată consultarea unui medic.

Mai mult decât un simplu loc de tratament, băile termale sunt adesea situate în regiuni de o frumusețe rară, unde peisajele montane sau verzișurile vaste completează experiența de vindecare. În Caraș-Severin, de exemplu, poți combina vizitele la băi cu drumeții sau cu explorarea unor peșteri și forme de relief carstice unice.

Un aspect interesant al acestor băi este utilizarea lor continuă de-a lungul secolelor. Multe dintre ele au fost modernizate și adaptate nevoilor contemporane, oferind facilități de top și tratamente inovative care îmbină tradiția cu știința modernă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.