Buddha a facut din bananier simbolul paradisului pierdut, al binelui, al fragilitatii si al schimbarii lumii, avand in vedere ca partea aeriana a plantei moare dupa ce face fructe;

Hindusii considera ca Eva i-a oferit lui Adam o banana (si nu un mar), ceea ce justifica denumirea populara de “Fructul Paradisului”, iar frunzele bananierului le-au servit celor doi de vesminte, cand au fost alungati din Rai.

Cea mai veche urma fosila a unui bananier a fost descoperita in India si dateaza de 50 de milioane de ani.

mai multe banane

  1. O specie de bananier, Abaca (Musa textilis), care creste in Filipine, este foarte cautata pentru productia de fibre (cele mai rezistente dintre cele naturale), folosite pentru fabricarea corzilor.
  2. In multe regiuni, frunzele de bananier sunt utilizate pentru ambalarea alimentelor, pe post de capac, pentru vase, sau platouri.
  3. Bananierul pitic (Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish) poate fi cultivat ca planta de apartament. Ajunge la maximum doi metri inaltime si, pentru a creste frumos, are nevoie de multa apa, lumina, umiditate atmosferica si administrare regulata de ingrasaminte. Nu este foarte sensibil la temperaturile scazute (dar nu sub 8-10 grade Celsius), in timpul iernii.
  4. In afara de banana galbena, cu gust dulce, exista si o specie de banana (Musa Paradisiaca/Banane Plantan), care poate fi folosita ca leguma, la diverse garnituri (in locul cartofilor, de exemplu) sau fripta/prajita. Este mai mare decat bananele obisnuite, cu miezul roz, cu mai putin suc si este mai bogata in amidon.
  5. Banana se situeaza pe locul al treilea, in topul celor mai consumate fructe, la nivel mondial (dupa portocale si struguri).
  6. Bananele uscate contin de cinci ori mai multe calorii, decat cele proaspete.
  7. Multi sportivi consuma la micul dejun banane Plantan (banane – legume), pentru exceptionala lor valoare nutritiva.
  8. Doua banane furnizeaza energia necesara pentru 90 de minute de antrenament sustinut.
  9. Triptofanul, o proteina continuta de banane, este convertita in serotonina, care are rolul de a combate depresiile.
  10. Fierul din banane stimuleaza producerea de hemoglobina, ajutand la ameliorarea anemiilor.
  11. O banana consumata intre mase elimina greturile matinale si neutralizeaza hiperaciditatea stomacului.
  12. Consumul de banane ii ajuta pe cei care vor sa se lase de fumat, gratie vitaminelor B6 si B12, care combat efectele absentei nicotinei la fumatori.
  13. Potasiul din banane normalizeaza pulsul, favorizeaza oxigenarea creierului si combate retentia de apa in organism.
  14. In comparatie cu marul, o banana contine de 4 ori mai multe proteine, de 3 ori mai mult fosfor, de 5 ori mai multa vitamina A si fier, de 2 ori mai multe alte vitamine si minerale.
  15. In Tailanda, femeile insarcinate consuma zilnic banane, pentru a avea o nastere usoara.
  16. Cojile de banane pot fi folosite la lustruirea pantofilor (care, la final, se sterg cu o bucata de panza uscata) sau ca ingrasamant natural pentru plantele din gradina.
  17. In Africa, din banane fermentate, se fabrica bere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.