Buddha a facut din bananier simbolul paradisului pierdut, al binelui, al fragilitatii si al schimbarii lumii, avand in vedere ca partea aeriana a plantei moare dupa ce face fructe;
Hindusii considera ca Eva i-a oferit lui Adam o banana (si nu un mar), ceea ce justifica denumirea populara de “Fructul Paradisului”, iar frunzele bananierului le-au servit celor doi de vesminte, cand au fost alungati din Rai.
Cea mai veche urma fosila a unui bananier a fost descoperita in India si dateaza de 50 de milioane de ani.
- O specie de bananier, Abaca (Musa textilis), care creste in Filipine, este foarte cautata pentru productia de fibre (cele mai rezistente dintre cele naturale), folosite pentru fabricarea corzilor.
- In multe regiuni, frunzele de bananier sunt utilizate pentru ambalarea alimentelor, pe post de capac, pentru vase, sau platouri.
- Bananierul pitic (Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish) poate fi cultivat ca planta de apartament. Ajunge la maximum doi metri inaltime si, pentru a creste frumos, are nevoie de multa apa, lumina, umiditate atmosferica si administrare regulata de ingrasaminte. Nu este foarte sensibil la temperaturile scazute (dar nu sub 8-10 grade Celsius), in timpul iernii.
- In afara de banana galbena, cu gust dulce, exista si o specie de banana (Musa Paradisiaca/Banane Plantan), care poate fi folosita ca leguma, la diverse garnituri (in locul cartofilor, de exemplu) sau fripta/prajita. Este mai mare decat bananele obisnuite, cu miezul roz, cu mai putin suc si este mai bogata in amidon.
- Banana se situeaza pe locul al treilea, in topul celor mai consumate fructe, la nivel mondial (dupa portocale si struguri).
- Bananele uscate contin de cinci ori mai multe calorii, decat cele proaspete.
- Multi sportivi consuma la micul dejun banane Plantan (banane – legume), pentru exceptionala lor valoare nutritiva.
- Doua banane furnizeaza energia necesara pentru 90 de minute de antrenament sustinut.
- Triptofanul, o proteina continuta de banane, este convertita in serotonina, care are rolul de a combate depresiile.
- Fierul din banane stimuleaza producerea de hemoglobina, ajutand la ameliorarea anemiilor.
- O banana consumata intre mase elimina greturile matinale si neutralizeaza hiperaciditatea stomacului.
- Consumul de banane ii ajuta pe cei care vor sa se lase de fumat, gratie vitaminelor B6 si B12, care combat efectele absentei nicotinei la fumatori.
- Potasiul din banane normalizeaza pulsul, favorizeaza oxigenarea creierului si combate retentia de apa in organism.
- In comparatie cu marul, o banana contine de 4 ori mai multe proteine, de 3 ori mai mult fosfor, de 5 ori mai multa vitamina A si fier, de 2 ori mai multe alte vitamine si minerale.
- In Tailanda, femeile insarcinate consuma zilnic banane, pentru a avea o nastere usoara.
- Cojile de banane pot fi folosite la lustruirea pantofilor (care, la final, se sterg cu o bucata de panza uscata) sau ca ingrasamant natural pentru plantele din gradina.
- In Africa, din banane fermentate, se fabrica bere.