Bancnotele, cele cu care ne platim zilnic facturile sau cu care cumparam mancare ascund o serie de fapte istorice la care cu siguranta nu ne-am gandit niciodata, pentru ca banii in viata unora au un singur scop si anume acela de a fi castigati si apoi cheltuiti. Iata o serie dintre curiozitatile pe care acestea le au in spatele desenelor si in spatele valorilor pe care tot noi oamenii, le-am dat:

Bancnotele1

  • Bancnotele din hartie au un mod destul de bizar si complicat de realizare. Sa nu credeti ca sunt doar hartii desenate si presate. Ele sunt realizate prin intermeidul unui proces dens si indelungat, care implica inainte de toate un material de bumbac, mai exact o solutie plasmatica din hartie, sau pasta. Cu aceasta se face o purificare ampla, la un grad destul de inalt dupa care, indepartandu-se in prealabil cleiul, se da cu gelatina. Inainte sa fie supusa unui proces de calandrare, rezultatul pastei de hartie din bumbac este supusa uscarii ce are loc prin intermediul aerului.
  • In foarte multe tari se colectioneaza bancnote de hartie, chiar si monede, insa cel mai popular hobby al unor tari democrate este notafilia, care reprezinta exact adunarea celor mai pretioase bancnote care pot ajunge la sume incredibile de mari, pentru simpla lor vechime sau unicitate, un motiv destul de bun pentru care numai cei bogati isi permit acest hobby.
  • In anul 1999, daca mai tineti minte, Romania a fost prima tara din Uniunea Europeana care a dat drumul unui tip de bancnota inedita. Aceasta a fost bancnota realizata cu polimeri, respectiva de 2000 de lei vechi, care a vazut lumina zilei odata cu eclipsa solara de la 11 august, anul mentionat. Hilar, nu?
  • Bancnota cea mai mica din lume, care si-a capatat si locul de respect in Cartea Recordurilor este bancnota de 10 bani. Coordonatele acesteia insa sunt destul de unice, un motiv bun pentru un recod, avand in vedere vechimea sa, bancnota a fost emisa in anul 1917, cat si dimensiunile mai exact 27,5 mm latime pe 38 mm lungime. Pe acest exemplar demn de admirat se poate observa Stampila Ministerului de Finante al Romaniei.

Bancnotele11

  • Polipropilena a devenit de mai bine de 3 decenii o substanta foarte folosita pentru fabricarea bancnotelor din polimeri, avand in vedere rezistenta acestora cat si bucuria cu care a fost primita cea de 2.000 de lei vechi a Romaniei. Astfel ca bancnotele se uzeaza mult mai greu, ele avand rezistenta unei foi plasticate sau tiplate. In urma cu aproximativ 5 ani, o serie de tari au adoptat fabricarea bancnotelor cu polimeri ajungand ca in ziua de azi sa avem, cel putin pe teritoriul Romaniei, bani doar de acest tip. Trecerea insa s-a facut destul de gradat, avand in vedere ca in foarte multe state bancnotele din polimeri s-au folosit odata cu cele de hartie, ca si la noi. Printre primele tari care au adoptat acest tip au fost Vietnam, Brunei, Australia cat si Noua Zeelanda.
  • Un fapt real, curios si nu tocmai placut este acela ca bancnotele sunt cele mai mari transmitatoare de virusi, in special de cel al gripei, avand in vedere ca acesta are o medie de viata de pana la cinci zile, motiv pentru care este indicat pentru vanzatorii de la magazinele de produse alimentare sa poarte manusi in momentul in care dau marfa catre client. Iar in aceasta directie a fost realizat si confirmat un studiu in anul 2007 care arata ca foarte multe boli, de regula epidemii, pot fi transmise prin intermediul nepretiosilor nostri bani.
  • Si ca sa terminam cu inceputul, sa nu uitam de unde au venit bancnotele, desi sigur nu stiati: domnii chinezi care comercializau ceaiuri au venit venit cu aceasta mareata idee prin secolul al X-lea, tocmai pentru a nu mai folosi greoaiele monede din metal, indiferent din ce erau ele facute. Insa la inceput bancnotele au fost folosite ca si bilete de ordin, urmand ca in anul 1024 bancnotele sa fie oficial adoptate de catre administratia chineza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.